Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Manifest suicida visočkog SDP-a ili kopija dugogodišnje filozofije OO SDA Visoko!?

altProteklih mjeseci, tačnije od objavljivanja zvaničnih rezultata oktobarskih izbora, aktivno smo pratili sva dešavanja vezana za konstituisanje zakonodavne i izvršne vlasti ZDK. Razlog je jasan, u Zenici je ognjište i ko mu je bliže – taj se i ugrije. Glasali smo naivno i glupo, gotovo protiv sebe, pa tako  u federalni dio vlasti poslali sve moguće Kakanjce. Tako i u Skupštini ZDK imamo samo Meldinu Ugarak iz SBB, iako je Visoko dalo odlične rezultate kada su u pitanju vodeće tri stranke SDA, SDP i SBB, uz također odličan izborni rezultat koji je ostvarila NSRZB. Nakon tog političkog izbornog poraza i iskazanog diletantizma, sa velikim zanimanjem očekujemo da, na osnovu odličnih rezultata visočkih stranaka, nešto hajrujemo u podjeli izvršne vlasti. Evo, SDA i SDP su se rastalili u Kantonu, izabrali SDP premijera i podijelili ministarstva 6:4. Tu vidimo našu šansu i neku kompenzaciju centrala SDA i SDP-a naspram Visokog, te s pravom očekujemo neka ministarstva. OO SDA Visoko se i zvanično očitovao; u javnost su izašla imena njihovih članova sa neskrivenim aspiracijama na četiri ministarstva od šest, koliko je pripalo SDA ZDK.

Danima već kontaktiramo, raznim vezama, ljude iz OO SDP-a Visoko u želji da dobijemo neke zvanične informacije o tome ko bi nas iz ove stranke mogao predstavljati i eventualno sjesti u neku od četiri SDP-ove ministarske stolice. Odgovora nema!? Sve je nekako pod velom tajne, a za to nema razloga, obzirom da je visočki SDP ostvario najbolji izborni rezultat u zadnjih deset godina. Zašto na osnovu toga ne iskazati želju za nekim od ministarstava!? Simpatizeri SDP-a Visoko na proteklim izborima glasali su “za čovjeka” i ljudski, pa su tako direktno izbacili iz igre svoje kandidate Emira Imamagića i Jasminu Zubić. Sad ćemo vidjeti kako će im se sve to vratiti! Da li će Centrala u Sarajevu i KO SDP-a ZDK imati sluha da  Visoko  nekako i nagradi. Sjećamo se da je ranijih godina  na pitanje: “Zašto OO SDP-a Visoko nema nikoga na višim instancama vlasti?”, odgovor uvijek bio: “Zato što je ostvaren loš izborni rezultat u Visokom!” Evo, nikad bolji rezultat!

Ali nije sve ni do Centrale u Sarajevu, odnosno Kantonalnog odbora. Kako da im se i ponudi neko ministarstvo kad još nisu imali ni zvanični sastanak Predsjedništva koje broje 13 članova i koje bi trebalo nekome poslati nekakve prijedloge za te četiri ministarske pozicije!? Možda nekome namjerno nije u interesu da Visoko ima svog SDP ministra? Možda misli da nam neko iz Maglaja više može pomoći? Ili jednostavno OO SDP-a Visoko nema jaku političku facu i autoritet koji nešto znači na kantonalnom i državnom nivou u tom SDP-u!?

Prije dva dana u Visokom je bio novi SDP premijer ZDK Fikret Plevljak, i jasno  poručio “lokalcima” iz SDP-a da za svoje pomoćnike želi stručne, a ne stranački podobne ljude i iz svog SDP-a i iz SDA. Međutim, naše informacije kažu da je strategija OO SDP-a Visoko da kao prijedloge eventualno pošalju (ako nisu zakasnili već, op.a) ljude iz politike, što se odmah kosi sa stavom premijera, i to njihovog premijera!?

Tužna je ova politička inferiornost visočkog SDP-a koji se nema pravo ovako aljkavo i inertno ponašati, ako ništa, onda zbog velikog broja onih koji im dadoše glasove na proteklim izborima. Milion je pitanja i potpitanja zašto se visočki SDP ponaša ovako kako se ponaša. A pitanje svih pitanja je zašto još nemaju imena potencijalnih kandidata za SDP ministarska mjesta? Sasvim je jasno da imaju unutarstranačke nesuglasice koje bi trebali zaustaviti i bezuvjetno prekinuti do formiranja izvršne vlasti. Prije toga bi trebali poslati svoje prijedloge, a sa sukobima eventualno nastaviti nakon što dobijemo jedno visočko ministarsko SDP mjesto.

Ili, jednostavno, OO SDP Visoko ima istu suicidnu strategiju manje vrijednosti kakvu je primjenjivala zadnjih 10 godina SDA Visoko. Ta se strategija zasniva na tome da budeš sluga Kaknju, Zenici i Tešnju; da pojedincu bude dobro, a Visokom i njihovoj stranci unutar njega šta god bude.

Mišljenja smo da to nije dobro, jer bi već na lokalnim izborima mogli glasački biti kažnjeni kao SBiH, a to je onda i konačna propast, te politički prostor za SBB i NSRZB. E, je li nam to alternativa!?