Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Komemorativni skup povodom smrti Dušana Malića

altKomemorativni skup povodom smrti Dušana Malića, uglednog građanina Visokog, održan je danas u velikoj sali zgrade Općine Visoko.

Pred porodicom, brojnim prijateljima i saradnicima o Dušanu Maliću govorila je Zekija Omerbegović, predsjednica Općinske izborne komisije Visoko.

“U ime Općinske izborne komisije i u svoje ime upućujem iskrene izraze saučešća ožalošćenoj porodici pokojnog Dušana Malića, dugogodišnjeg člana Općinske izborne komisije.

“Danas imam tužnu obavezu da kažem nekoliko riječi o čovjeku sa kojim sam imala priliku i zadovoljstvo sarađivati i poznavati ga.

Profesionalnost, odmjerenost, strogost, pedantnost, odanost porodici i prijateljima samo su neke od osobina koje je imao.

U radu Općinske izborne komisije bio je besprijekoran, tačan i precizan, jasnih stavova i dobro procijenjenih odluka. Ostalim članovima Komisije davao je snagu i sigurnost, ali je isto tako znao da uvažava i naša mišljenja i cijeni naš rad.

Naš odnos i saradnju često su krasili savjeti koje bi samo roditelj mogao uputiti svojoj djeci.

Svoj životni vijek završio je tiho i dostojanstveno, ali su ostale uspomene, lijepe uspomene da podsjećaju na sve plemenito što je učinio i radio, dragi naš Duško.

Za sve njegove zasluge i doprinos ovom gradu posljednje hvala.” – istakla je Zekija Omerbegović, predsjednica Općinske izborne komisije.

O Dušanu Maliću govorila je i Branislava Ferzanović,  članica SDP-a Visoko.

“Drug Duško je bio prepoznatljiv po svom radu. To su najbolje osjetili članovi SDP-a . Smrću Duška Malića općinski odbor SDP-a Visoko  i općina Visoko izgubili su druga, uglednog građanina i društveno – političkog radnika; supruga Nermina uzornog supruga, kćerke Maja i Mirna dragog oca, a unuci Daris, Ismet i Mia voljenog dedu. Danas je visočka čaršija tužna, tužan je i SDP, izgubili smo druga. Završio se jedan bogat život uglednog građanina, pravog Visočanina. Porodici upućujem iskreno saučešće, a tebi druže Dule vječna slava i veliko hvala  za sve što si uradio.”

Dušan Malić, sin Gligorija i majke Ratke (rođene Mojsilović), rođen je u Visokom 25.7.1936. godine. Osnovnu školu i Realnu gimnaziju završio je u Visokom, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Od 1960. godine započinje njegov radni vijek u Sekretarijatu unutrašnjih poslova Visoko; zatim prelazi u  Republički sekretarijat unutrašnjih poslova u Službu državne bezbjednosti, na mjesto glavnog inspektora. Napredovanjem u Službi postavljen je za sekretara Kolegija Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova BiH.

U periodu od 1984. do 1988. godine obavlja dužnost sekretara Sekretarijata unutrašnjih poslova  Visoko i  člana Izvršnog odbora Skupštine općine Visoko. 1989. godine penzioniše se sa mjesta višeg savjetnika Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova BiH.

Pored svog odgovornog profesionalnog angažmana, bio je aktivni sudionik društveno-političkog života Općine.

U dva mandata u periodu od 2000-2008. godine, obavljao je funkciju člana Nadzornog odbora JKP Gradska groblja Visoko.

2006. godine, Odlukom CIK-a BiH, imenovan je za člana Općinske izborne komisije Visoko, a ovu dužnost  obavljao je do smrti.

Zapažen je ostao njegov rad i djelovanje u Kulturno-umjetničkom društvu “Ognjen Prica” i to u periodu od 1952-1958. godine u kojem je odigrao 75 predstava u Amaterskom pozorištu.

Osnivanjem Sportskog društva “Mladost”, 1952. godine, aktivno se uključuje i postaje član Uprave Rukometnog kluba “Bosna”, u kojem je do 1957. godine bio i njegov prvi  golman.

Za svoj rad i zasluge višestruko je nagrađen:

1974.  godine Ordenom zasluge za narod sa srebrnom zvijezdom,

1984. Ordenom rada sa zlatnim vijencem

1988. dobitnik je 7.aprilske plakete Općine Visoko

1966. Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava dodjeljuju mu odlikovanje za njegov desetogodišnji rad u Klubu.

Brojna su i druga odlikovanja i priznanja kojima se ne mogu iskazati zasluge za sav njegov rad i djelo.

Sahrana i ukop Dušana Malića obavljena je danas u 15.00 sati na Gradskom groblju u Visokom.