Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

OV Visoko: Povećanje vijećničkih paušala za 40%

altPrijedlozi kapitalnih ulaganja u infrastrukturne objekte u 2011.g. usvojeni su skoro bez rasprave na subotnjoj, 26. sjednici Općinskog vijeća Visoko. Tako će se ove godine iz budžeta Općine Visoko za cestovnu infrastrukturu izdvojiti  930 000 KM novčanih sredstava, od čega će se najveći dio, 80 000 KM, uložiti za cestu kroz Arnautovičko polje uz učešće sredstava od privrednih subjekata. Iz općinskog budžeta će se izdvojiti i sredstva za kanalizacionu i vodovodnu infrastrukturu, ukupno 190 000 KM od kojih  je 50 000 KM planirano za projekat priključenja potrošača iz naselja Kula Banjer na gradski vodovod. Milion KM su sredstva iz ZDK, odnosno Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije, i bit će uložena  u cestovnu infrastrukturu na području općine Visoko. Također, iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, izdvojeno je 560 000 KM za oblast vodovodne i kanalizacione infrastrukture  od čega će najviše biti utrošeno za izgradnju „prstena“ u poslovnoj zoni Ozrakovići – Arnautovići. Odluka o kapitalnim ulaganjima usvojena je skoro jednoglasno, sa jednim uzdržanim glasom, uz napomenu da svi nerealizovani projekti iz prošle godine budu prioritet u 2011.g.

Vijećnici su prihvatili i odluku o prodaji zemljišta na kojem se nalazi stara zgrada obdaništa u naselju Prijeko, a prema prijedlogu načelnika općine Visoko Muniba Alibegovića: “Obzirom da je nekretnina devastirana i van upotrebe, a  da Općina Visoko i JU za predškolski odgoj i obrazovanje ne raspolažu sredstvima za izgradnju novog objekta i proširenja djelatnosti obdaništa, a  imajući u vidu da je tržišna vrijednost lokacije porasla, cijenimo da je društveno najkorisnije da se postojeći objekat poruši, parcela proda i da se pristupi izgradnji objekta koji u sebi sadrži i prostor za obdanište uz ostale sadržaje koji budu ponuđeni konkursom. Prilikom promjene kulture parcele i ostvarenog prihoda u postupku dodjele zemljišta Općina Visoko će dio sredstava, oko 10% od iznosa ostvarenog prodajom, usmjeriti na sanaciju  određenih pozicija u postojećoj JU za predškolski odgoj i obrazovanje u Visokom“.

Vijeću su pristupili i novi vijećnici  Mehmed  Klepo (SDP) i  Sabahudin Čehajić (SDA), koji su došli na mjesta dosadašnjih vijećnika Jasmine Zubić i Hasana Prelića. Novu/staru dužnost je preuzela i pravobranilac Melina Hodžić – Travančić, koja je imenovana na mjesto općinskog pravobranioca   nakon  raspisanog konkursa za popunu ovog radnog mjesta.

Prihvaćen je i prijedlog načelnika Alibegovića o povećanju paušala i naknada vijećnicima za 40 %, pa tako  vijećnički paušal sada iznosi 140 KM,  a učešće u radu po sjednici  će iznositi 70 KM. Iako je vijećnica Dinka Omanović tražila da se ovaj prijedlog načelnika  povuče  tražeći da se naknade i paušali povećaju u većem procentu, većina vijećnika je prihvatila odluku da se poveća za 40% uz načelnikovo obećanje da će biti još povećanja ukoliko bude više sredstava u budžetu.

I pored novog povećanja, vijećnici Općinskog vijeća Visoko mogu se pohvaliti da za svoj rad primaju skoro najniže paušale i naknade na  području  FBiH.