Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dobar stepen stručnosti nastavnog kadra u školama u ZDK

alt“Sadašnji stepen stručno zastupljene nastave u svim školama na prostoru ZDK iznosi 96 posto”, pokazala je Informacija o strukturi kadra u odgojno-obrazovnom procesu u osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona. Studiju je sa aspekta stručnosti pomenutog kadra sačinio kantonalni Pedagoški zavod, a prema podacima relevantnih izvora –  godišnjih planova i programa rada škola i izvještaja o njihovom radu.

– “Ovakvim stepenom stručnosti nastavnog kadra u školama trebamo biti zadovoljni, jer on govori da nastavu na prostoru ZDK realizuju prosvjetni radnici koji imaju zakonom propisani profil stručnosti i stručnu spremu” – ističe Munevera Selmanović, direktorica kantonalnog Pedagoškog zavoda. Direktorica naglašava da u onih 4 posto slučajeva nastavu izvode opet dijelom stručni ljudi, ali koji još nisu diplomirali, kao npr. aplsoventi pojedinih fakulteta sa položenom metodikom nastave i slično.
– “U odnosu na situaciju koju smo imali prije 4 godine, kada je zadnji put rađena slična informacija, sada je za 5 posto povećan stepen stručnosti nastavnog kadra u školama ZDK” – dodala je gospođa Selmanović.