Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

APBPS: Ovacije Splićana bosanskim piramidama

altSplitu se ovo rijetko dešava. Na jednom naučnom skupu okupilo se više od 400 ljudi, koji su s iznimnom pažnjom saslušali predavanje u trajanju od dva i po sata, a onda su predavača nagradili dugotrajnim aplauzom koji je prerastao u ovacije.

Pronalazač bosanskih piramida i najmlađi akademik Ruske akademije prirodnih znanosti dr. Semir Osmanagić  djelovao je kao magnet na mnogobrojne Splićane. Veliki amfiteatar Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu još prije planiranog početka u 20 sati, 29. januara 2011, bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Oni koji su zakasnili našli su svoje mjesto na stepenicama.

Dr. Osmanagić je tokom svoje prezentacije rušio jednu po jednu dogmu oficijelne historije: piramide nisu građene samo u Egiptu i Meksiku već na svim kontinentima; najstarije i najveće egipatske piramide nisu služile kao grobnice niti su ih gradili faraoni Starog kraljevstva; “gomile kamenja” na Mauricijusu i Kanarskim otocima su planski građene piramide; zemljane gomile u Illinoisu su građevinske piramidalne strukture; posljednjih osam hiljada godina je samo posljednji ciklus u razvoju čovječanstva kojemu su prethodili drugi, karakteristični po sofisticiranim građevinskim i astronomskim znanjima…

Ipak, najviše pažnje je privukao historijat projekta istraživanja bosanskih piramida. Desetine naučnih analiza su prezentirane kao ubjedljivi dokazi da su u Visokom najveće i najstarije piramide svijeta, s najkvalitetnijim betonima i orijentacijom stranica prema stranama svijeta, s podzemnim labirintom i višetonskim keramičkim skulpturama.

Brojna i detaljna ispitivanja elektromagnetnih fenomena u Bosanskoj dolini piramida iznenadila su prisutne. Novosti iz posljednjih nekoliko mjeseci pokazali su da je stručni tim Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” detaljno analizirao postojanje fokusirane energetske zrake koja prolazi kroz centar Bosanske piramide Sunca te magnetne i ionizirajuće fenomene u podzemnom labirintu i njihovom utjecaju na ljudsko zdravlje.

Kao i uvijek, osnivač Fondacije je pozvao sve prisutne u posjetu arheološkom i energetskom čudu u Visokom. Turisti najavljuju svoje dolaske, a volonteri šalju svoje prijave na Međunarodnu radnu akciju volontera “MRAV Bosanske piramide 2011”. Ovaj skup je privukao pažnju niza medija: HTV1, TV Dalmacija, TV Jadran, Radio Split, Radio 24 KL, list “Slobodna Dalmacija”, web portali…

Zadovoljstvo i ushićenost na licima prisutnih nakon predavanja, poriv da stisnu ruku čovjeku protiv kojeg se u jednom momentu podigao gotov cjelokupan bh. i svjetski kulturni establišment i želja da nabave njegovu novu knjigu “Sve piramide svijeta”, najbolji su pokazatelji reakcije Splićana na entuzijazam, iskrenost  i stručnost dr. Osmanagića i njegovog tima.