Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na prodaju sjedište SDA ZDK

altZgrada bivšeg hotela “Balkan”, u kojoj se nalaze Općinski odbor SDA Zenica i Kantonalni odbor SDA Ze-do kantona, na prodaju je – odlučio je Odbor povjerilaca stečajnog postupka zeničkog Turističko-trgovačkog preduzeća “Dionis”.

Stečajni upravnik ovog nekad respektabilnog preduzeća  Asim Sunulahpašić potvrdio nam je da je dao lokalnim medijima oglas u kojem je, na osnovu Zakona o stečajnom postupku, te Odluke Odbora povjerilaca, oglasio javno nadmetanje. Na prodaju je zgrada sa prizemljem, dva sprata i potkrovljem, te zemljište od 972 kvadrata u najstrožijem centru grada, u Školskoj ulici, i to po početnoj cijeni od 2, 5 miliona KM.

Sunulahpašić nije želio odgovoriti na pitanje da li su se čekali rezultati izbora, jer je “Dionis” u stečaju već godinama, te otkud sada prodaja zgrade, koja po nekim navodima spada pod Zakon o restituciji.

– Objekat je u gruntu “Dionisov” i odrednica iz prodaje da prodavač ne snosi odgovornost upisa, lako je provjerljiva prije učešća. Nije mi poznato u kojem su statusu sadašnji stanari i korisnici, ali moja odluka je bila uslovljena donošenjem odluke Odbora. Kad je odluka donesena, ja sam raspisao prodaju. Za sada ima interesenata, ali na osnovu prethodnih iskustava sumnjam da će u prvoj prodaji biti kupaca. Obično se čeka da cijena padne za 10, 20 posto, a i tu odluku nakon neuspješnih prodaja može donijeti odbor, ne ja – kaže Sunulahpašić.

Bivši hotel “Balkan” je “Dionis” ustupio općini Zenica, a zauzvrat ugovorom trebao dobiti tri garsonijere za svoje radnike, poslovni prostor u zgradi zeničke Lamele, te još nekoliko drugih kompenzacija za pomenutu zgradu.
– Ugovor je potpisan krajem 1995. a Općina nije ispoštovala nijedan od članova Ugovora. Objekat “Balkan” gruntovno pripada “Dionisu”, iako se po ulasku SDA u u posjed govorilo da bivši hotel pripada jednoj jevrejskoj porodici, te da će biti vraćen u procesu restitucije, .

Prema Sunulahpašićevim podacima u objekat je uloženo oko 400 hiljada KM, koje su za potrebe SDA uložili ovdašnji lokalni privrednici, bliski toj stranci.
– Već tri godine pokušavamo izdejstvovati razgovore, a jedino što znamo jeste da je SDA formirala “Komisiju za rješavanje slučaja”. Oni ne žele pregovore i godinama izbjegavaju priču o boravku u nečemu što nije njihovo. Stečajni upravnik je obavjestio Općinu da Ugovor iz 1995. nije više pravno valjan, jer je “Dionis” vratio Općini zamjeniski poslovni prostor, te garsonjere. Iz sredstava prodaje, kupila ga SDA ili neko drugi, namiriće se zaostale plaće radnika, te stambeno zbrinuti tri porodice radnika, koje su sad na ulici, zbog vraćanja garsonjera. Ukoliko SDA bude kupac, priznat će im se u cijenu dosadašnje ulaganje, a ukoliko kupac bude neko drugi, SDA će biti isplaćena za ulaganje u zgradu – saopćeno nam je na naš upit iz Odbora povjerilaca “Dionisa”.

Poštovani,

Povodom Javnog poziva objavljenog u medijima od strane stečajnog upravnika „Dionis“ Zenica, a u vezi prodaje zgrade „Balkan“ u kojem je sjedište SDA, Općinski odbor SDA Zenica ističe da se radi o ranijem aranžmanu postignutom prema tada važećim propisima. Pokretanje stečajnog postupka preduzeća „Dionis“ d.d. Zenica je činjenica na koju SDA nije mogao uticati ni u kojem smislu. Međutim, uvjereni smo da će se načelo pravne sigurnosti poštovati u svim procedurama.Koliko nam je poznato sud u stečajnom postupku nije donio odluku – rješenje o izlučnom  zahtjevu općine Zenica za objekat „Balkan“. Ne ulazeći u hronologiju događaja podržat ćemo svako rješenje koje će biti izraz zajedničkog dogovora, pa i sudske odluke kojom će biti svi zadovoljni. Ali podsjećamo da je OO SDA Zenica zakonit i savjestan posjednik i korisnik navedenog objekta, koji je i adaptiran na osnovu regularno dobijenih potrebnih dozvola. Vjerujemo da će se u okviru ovih procedura doći do odgovarajućeg rješenja.

S poštovanjem, Press služba SDA Zenica

(www.zenicablog.com)