Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Širi asortiman lijekova na esencijalnoj listi

altVlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas je donijela Odluku o utvrđivanju cijena lijekova s esencijalne liste, koju je predložio Zavod za zdravstveno osiguranje ZDK-a.
Nakon provedene procedure izbora najpovoljnijih ponuđača, utrvrđene su „A“ i „B“ lista lijekova. Na predloženim listama zastupljen je za 16 posto širi asortiman lijekova u odnosu na dosadašnju esencijalnu listu, posebno kad se radi o lijekovima za bolesti respiratornog sistema, malignih oboljenja, antibiotika i drugih vrsta.
Prema informaciji iz kantonalne vlade, na „A“ listi su lijekovi koji idu stoprocentno na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, a na „B“ oni kod kojih pacijenti plaćaju participaciju.
Utvrđivanjem ovih lista, kao privremenih, do provođenja postupka tendera prema Zakonu o javnim nabavkama, prevazilaze se teškoće nastale u snabdijevanju stanovništva esencijalnim lijekovima.
Da bi građanima koji se liječe u zdravstvenim ustanovama na području ZDK-a bio olakšan izbor lijekova, u svim ambulantama uskoro će biti postavljene dvije spomenute liste.

(Fena)