Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Fiskalizacija: Šta će biti s pijacama?

altKako će se riješiti pitanje rada tekstilnih pijaca koje prema trenutnom stanju nemaju uslova za proces fiskalizacije, još nema zvaničnih stavova. Prema sadašnjoj praksi, otvorene pijace ovakve kakve jesu ne mogu poslovati, jer način njihovog rada nije kontrolisan. Kako saznajemo iz kratkog telefonskog razgovora s direktorom preduzeća “Sebilj”  u okviru kojeg radi zelena i tekstilna pijaca u Visokom, Mirsadom Novokmetom, zvaničnog stave o ovome nema.

“Naša sudbina će biti kao i sudbina ostalih pijaca u Goraždu, Zenici, Zavidovićima itd. Mi nemamo sredstava da pravimo boksove i tako uredujemo prodaju nove tekstilne robe, iako je takav plan postojao od 2005.g. Svugdje u svijetu postoje pijace, buvljak pijace na kojima se prodaju stare stvari, a mi znamo šta se prodaje na našim pijacama” – pojasnio je za Visoko.co.ba Novokmet.

Kao što je već poznatio  produžen je rok za uvođenje fiskalnih sistema u Federaciji BiH. Prema tome hoteli, moteli, restorani, barovi, kantine, benziske crpke i apoteke, mogu obavljati fiskalizaciju do 31. januara  2011. godine.

Trgovine na malo, koje spadaju u drugu grupu opisanu u Pravilniku o dinamici fiskalizacije, kao i trgovine na veliko, imaju  novi rok do 15. 4. 2011. godine.

Brojni problemi s procesom fiskalizacije osjete se na terenu. Do sada su izdate samo tri licence firmama koje mogu prodavati fiskalne kase, što je nedovoljno – smatra  direktor Federalne poreske uprave Midhat Arifović.