Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada FBiH prodaje dionice u 11 državnih kompanija: KTK Visoko izbačen iz plana prodaje

altNakon što je Upravni odbor Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) usvojio Plan privatizacije u većem bh. entitetu za 2011. godinu, kojim se predviđa prodaja većinskih i manjinskih paketa dionica u 11 kompanija, Federalna vlada trebala bi ga na svojoj sjednici sredinom ovog mjeseca razmatrati i dati saglasnost na njega.

Očekuje se da će tom prilikom Vlada FBiH donijeti i odluke o metodu i načinu prodaje firmi navedenih u ovom dokumentu. Nakon što je federalni premijer Mustafa Mujezinović početkom decembra prošle godine stavio na dnevni red, pa pod pritiskom javnosti naprasno povukao odluke o prodaji pet državnih kompanija, ovo predstavlja nova nastojanja da konačno budu prodata preostala državna dobra, odnosno skoro cjelokupno porodično srebro. Zanimljivo je da ovaj dokument Vlada Mustafe Mujezinovića usvaja na kraju svog mandata, iako ga ona neće provoditi. Njega, jasno, treba realizirati nova vlast, koja će sigurno imati korekcije plana.

Prema Planu privatizacije za 2011. godinu, metodom tendera ili neposredne pogodbe trebalo bi napokon biti prodato 44 posto državnog kapitala u mostarskom “Aluminiju” te po 67 posto vrijednosti u “Energoinvestu” i “Hidrogradnji”, 66,56 posto kapitala u “Šipad export-importu”, kao i po 51 posto u Remontnom zavodu Travnik i “Unisu – Udruženoj metalskoj industriji”.

Ono što je posebno interesantno, predviđena je i privatizacija preostalog državnog kapitala od 50,103 posto u “Hrvatskim telekomunikacijama” (HT) Mostar. To je, naime, svojim dopisom od 25. oktobra zatražio federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, koji smatra da državni kapital u toj kompaniji treba biti prodat putem tendera.

Putem berze trebalo bi biti prodato i 45,49 posto kapitala u “Sarajevo-osiguranju”, jedinom osiguravajućem društvu koje ima državni kapital, te preostalih 22,12 posto u “Energopetrolu”, 19,35 posto u “Bosnalijeku” i 39,91 posto u profitabilnoj Fabrici duhana Sarajevo (FDS). Privatizacija Fabrike duhana Mostar (FDM) i KTK Visoko izbačena je iz plana.