Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Svinjska gripa se vratila: Još nema podataka o oboljelima u Visokom

altJoš nema zabilježen niti jedan slučaj oboljevanja od svinjske gripe na području Općino Visoko – potvrdila je za Visoko.co.ba dr Zijada Smajlagić epidemiolog u visočkom Domu zdravlja sa poliklinikom.

U KCUS već su registrovana dva oboljela pacijenta.

Ona je naglasila da se od ove sedmice pravi  evidencija svih respiratornih oboljenja. Prema doasadašnjoj evidenciji registrovano je 189 osoba sa nekim od simptoma respiratornih oboljenja. Najviše oboljelih su djeca starosti do 6 godina  i to njih 84. Samo je kod jednog djeteta uočeno oboljenje slično gripi.

„Nemoguće je da izbjegnemo dolazak gripe i na naše prostore, ljudi se kreću i to je neminovno, ali moramo prije svega biti informisali kako bismo bili spremni za bolest i time zaštitili sebe, ali i svoje najbliže“ – istakla je dr. Smajlagić.

Preventivne mjere  iste su kao i kod redovnih postupaka i ponašanja u vrijeme širenja sezonske gripe.

–  često perite ruke sapunom i toplom vodom (posebno djecu podsjećati na to)

–  izbjegavajte okupljanja u zatvorenom prostoru i velike gužve

–  provjetravajte prostorije u kojima boravite

–  pokrijte nos i usta u slučaju kihanja i kašlja, a  upotrebljenu maramicu odmah odložite u smeće

–  izbjegavajte dodirivanje nosa, očiju, usta

–  izbjegavajte kontakt s oboljelima

–  održavajte higijenu okoline (čišćenjem, dezinfekcijom i provjetravanjem)

Naravno uz sve ovo u vrijeme dok se bolest još nije pojavila u našem okruženju preventivno trebamo djelovati i unosom vitamina. Konzumirajte što više južnog voća (limun, naranča), vitamin C  kao jedan od osnovnih sastojaka, a posebno može biti koristan unos kiselog kupusa. To zapravo znači da trebamo svoj organizam ojačati i pripremiti na mogući dolazak virusa.

„Najveća je odgovornost na ljekarima, posebno porodičnim ljekarima kojima bi se potencijalno oboljeli ili osoba sa simptomima sezonske gripe trebala najprije obratiti. Ljekar je u obavezi da prati svaki pojedini slučaj, posebno kada su djeca u pitanju, jer su ona najviše izložena ovom oboljenju“ – kaže dr. Smajlagić.

Visoke temperature zraka koje meteorolozi najavljuju i tokom sljedeće sedmice pogoduju širenju svih virusa pa tako i H1N1.