Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Suvlasnik ASA Grupacije odlazi u mirovinu

altNakon 15 godina rukovođenja ASA grupacijom, Nihad Imamović je donio odluku da se sa pozicije generalnog direktora i predsjednika Uprave ASA Holdinga povuče u mirovinu.

„Vrijeme je da se operativni dio poslova prepusti mlađim ljudima“, izjavio je danas Imamović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Imamović je od januara 1996. godine bio na čelu Grupacije koja je lider u autoindustriji Bosne i Hercegovine. Na tržištu prodaje novih automobila ASA ima učešće veće od 40 posto.

Kao podršku prodaji automobila, ASA je razvila finansijske usluge i ambiciozno ušla u bankarski sektor.

Imamović je u tom periodu direktno učestvovao u uspostavljanju mreže trgovaca, unapređenju prodaje i kvalitete usluga prema klijentima.

„U prošloj godini bili smo drugi po prometu, najbolji po izvozu i na početku 2011. godine imamo 4.000 zaposlenih u BiH i projekte koji su pripremljeni da u narednom periodu osiguraju proširivanje djelatnosti i zapošljavanje“, istakao je Imamović.

On je dodao da je imao izuzetnu privilegiju da rukovodi ovom kompanijom 15 godina i da odlazi sa punim povjerenjem u njenu budućnost napominjući da ostaje privržen ASA grupaciji i da će svojim savjetima pomagati njen daljnji razvoj.

„Ja ostajem kao suvlasnik u ASA-i i na temelju dogovora sa većinskim vlasnikom kao savjetnik u ovoj grupaciji uime koje ću nastaviti rad u Udruženju poslodavaca FBiH i Asocijaciji poslodavaca BiH, kao i u Nadzornom odboru Vanjskotrgovinske komore BiH“, dodao je Imamović.

On je podsjetio da je za doprinos razvoju Grupacije i bh. ekonomije dobio brojna priznanja među kojima se izdvajaju Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva iz 2002. godine i „Briljantna igla“ Volkswagena AG iz 2005. za razvoj autoindustrije u regionu.

Od 1. januara ove godine na mjesto generalnog direktora i predsjednika Uprave ASA Holdinga je imenovan Peter Kroyer, dosadašnji direktor za korporativno upravljanje i član Uprave.