Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Badnjak obilježen i u crkvi sv Prokopija u Visokom

altPravoslavni vjernici danas proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji praznik Rođenje Isusa Hrista – Božić.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena, a u pravoslavne domove se unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao.

Služba je danas održana i u crkvi sv Prokopija u Visokom, a  obred je vodio jerej Marko Maleš.

alt“Danas praznujemo badnji dan koji je neposredno prije Božića. Ovo je dana kada su anđeli, pastiri i mudraci sa istoka  dočekali Hrista I kada su se pripremali I pjesmom dočekali Spasitelja svijeta I Gospoda Isusa Hrista. Ovaj je praznik toliko velik da je I početak nove ere obiježen njegovim rođenjem.”- istakao je Maleš.

Na Badnji dan, rano ujutro, najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo – badnjak, koji treba odsjeći s tri udarca, tako da padne na istok, a badnjak se pali na Badnje veče, uoči Božića, objavljujući radost Hristovog Rođenja.

altBadnje veče je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, a karakterišu ga i lijepi narodni običaji.