Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko pokazalo da je sredina solidarnosti, suživota i tolerancije: Visoko je jedan od “najfranjevačkijih” gradova u BiH (FOTO)

altSimboličnim paljenjem lampica na okićenom boru na Jaliji, obilježen je Dan solidarnosti u Visokom. Kako bi se toleranciji i suživotu dalo još više značaja, aktivisti Udruženja “Damar omladine” zajedno sa franjevcima i učenicima Franjevačke klasične gimanzije u Visokom te članovima KUD-a priredili su cjelodnevni program  s ciljem pokazivanja Visokog kao sredine u kojoj vlada harmonija suživota i tolerancije. Finansijsku podršku ovom projektu dala je i Općina Visoko.

altDa se cilj manifestacije ispunio govori i činjenica da su ovu akciju podržali brojni građani Visokog koji su prisustvovali na završnici manifestacije u Gradskom kinu u Visokom. Iz razgovora s prisutnima tokom paljenja lampica na boru pored zgrade općine Visoko, saznajemo kako ih je upravo ovaj potez mladih podsjetio na nekadašnje obilježavanje božićnih i novogodišnjih praznika, odnosno decembra u Visokom. Od prisutnih  nismo čuli nijedan negativan komentar, a  potvrdu da se u našoj sredini njeguju zajedništvo i različitost među religijama i kulturama dali su i učesnici okruglog stola “Suživot, solidarnost i tolerancija” – predstavnici Franjevačkog samostana “Sveti Bonaventura”, Foruma građana Visokog, Damara omladine, te kulturni, prosvjetni i javni radnici visočke sredine.

altBilo je zanimljivo čuti mišljenja pojedinaca poput Ismeta Karasalihovića iz Foruma građana koji se prisjetio nekadašnjih vremena, povezanosti ljudi na ovim prostorima, ali i mladih učenika i fratara Franjevačke gimnazije.

“Dobro se sjećam govora moje nane koja je pričala kako su zvonici na katoličkoj i pravoslavnoj crkvi najavljivali promjene vremena, kišu ili južinu. U vrijeme velike jangije 1911.g. kada je Visoko gorilo, zvonili su i zvonici s naših crkvi. Ta religijska obilježja, zvonjenja s crkvi i ezani su bili i uvijek će biti Visoko” – istakao je karasalihović.

Profesor hrvatskog jezika književnosti fra Ivan Nujić govorio je o položaju franjevaca u Visokom i međusobnoj povezanosti naše sredine i stogodišnje tradicije franjevaca u Visokom ističući da je franjevačka prisutnost u Visokom blagotvorna.

alt“Ja mislim da Visoko ima dobre šanse da postane jedna napredna sredina. Ne samo zbog prisutnosti naše gimanzije, smatram da je Visoko puno više franjevački grad nego neke druge sredine. Na stranu svi simboli franjevačke prisutnosti kao što je Srebrenica, Široki Brijeg ili Sarajevo. Mislim da je dobro za Visoko ova franjevačka prisutnost za koju mislim da je blagotvorna kako za Visočane koji od nas mogu dosta naučiti i kojima mi fratri donosimo nešto drugo i drugačije, a dobra je i za nas fratre koji ovdje držimo tu stogodišnju tradiciju. Ja bih rekao da Visoko i Bosna Srebrena su jedna simbioza dva identiteta, prsti jedne ruke “- naglasio je fra Nujić posebno ističući đake ove gimnazije  koji širom svijeta pronose duh Visokog i čak se nazivaju “Visočanima”.

altKroz viđenja učenika Franjevačke gimnazije, koji dolaze iz raznih dijelova BiH, iz Orašja, Viteza, Breze, Livna i drugih gradova, bilo je zanimljivo čuti njihov doživljaj naše sredine. Jedan od učenika iz Viteza je izjavio da mu je boravak u gimnaziji i Visokom prvi put pružio osjećaj mješovite sredine, jer  u dotadašnjem okruženju nije imao priliku razvijati toleranciju prema drugima jer nije imao susret s njima. Danas je kaže bogatiji za ovo  saznanje. Također, svoje iskustvo je podijelio i učenik iz Orašja, koji također nosi pozitivna iskustva u svoju sredinu u kojoj ga mnogi pitaju, kako je to ovdje moguće.

Razmjena mišljenja, stavova i iskustava na ovakvom otvorenom dijalogu pomažu da se definiše uloga i stvarni značaj institucija obrazovanja, religija, ali i pojedinaca koji prepoznaju pozitivno okruženje.

altKruna manifestacije bio je koncert u kojem su učestvovali učenici  Franjevačke klasične gimnazije, učenici Osnovne muzičke škole “Avdo Smajlović” i KUD Visoko. Izražavajući radost što su aktivisti udruženja “Damar omladine” pokrenuli ovakvu inicijativu, prisutne je pozdravio i gvardijan Franjevačkog samostana fra Josip Ikić čestitajući božićne praznike i Novu 2011.g.

“Mi smo upravo radi toga što nismo imali zvanično kićenje jelke i zato što većina nas nosi uspomene  na kićenje jelke kod kuće, bez vjerskih konotacija, željeli da oživimo tu simboliku i tradiciju. Cilj nam je i solidarisati se sa onima koji slave Božić, pa smo tako došli na ideju da sarađujemo sa Franjevačkim samostanom i KUD Visoko” – izjavio je Adnan Mević koordinator projekta obilježavanja Dana solidarnosti u Visokom.

altSimbolično paljenje lampica, ali i odličan nastup KUD-a i koncert u Gradskom kinu okupili su  brojne Visočane koji su pozdravili ovaj događaj. Iako među prisutnima nije bilo zvaničnika gradske zakonodavne i izvršne vlasti, izuzev predsjedavajućeg OV Dalibora Tomičića koji je pozdravio ovakvo isticanje različitosti, to nije umanjilo značaj ovog događaja.