Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tradicionalna priredba u povodu Božića održana u Franjevačkom samostanu u Visokom

altTradicionalna božićna priredba učenika Franjevačke klasične gimnazije u Visokom održana je sinoć. Pored brojnih učenika, roditelja,profesora, građana Visokog, priredbi su prisustvovali i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Zdenka Merdžan, i kardinal vrhbosanski Vinko Puljić. Učenici su izveli dvije predstave u duhu Božića kojim su pokazali dio svog dramskog stvaralaštva.

Prisutnima se obratio gvardijan Franjevačkog samostana u Visokom fra Josip Ikić.

alt„Nadam se da ste uživali u predstavi i poruci koju ona nosi. Zahvaljujem se učenicima i profesorima koji su pomogli  u pripremi. Želim vam sretan Božić i blagoslovljenu Novu godinu, sa nadom da će ono što ste čuli i vidjeli dotaknuti vaša srca.“ – istakao je gvardijan fra Josip Ikić.

Prisutnima su se predstavili mladi muzički talenti izvodeći tradicionalne božićne pjesme.Tradicionalno, božićnoj priredbi je prisustvovao i kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, koji je iskoristio priliku i čestitao Božić i Novu godinu.

alt„Želim da i mi pokušamo da sve one grčeve života koje nosimo, sve ono što nas pritišće, nekako kod tih jaslica ostaviti i da nas to dijete božansko oplemeni. A tako nam je potrebno one lijepe ljudske plemenitosti da zračimo dobrotom. Čestitajući Božić evo  želim da radost božićnog djeteta uđe u naša srca, promjeni nas, oplemeni nas, osposobi nas da zračimo dobrotom, da mi u sredini u kojoj živimo i radimo pokažemo da je stvarno se Bog rodio, da svjedočimo „Bog nas voli“ i zato mi želimo jedni druge voljeti. U tom duhu neka vam je čestit Božić i blagoslovljeno novo ljeto“ – obratio se ovim riječima kardinal Puljić.

altNakon priredbe  priređena je zakuska, a posjetioci su pogledali izložbu učeničkih radova o temi Božića.