Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko je “nanišanio” Obdanište u Prijekom?

altJedna od najatraktivnijih građevinskih lokacija u Visokom svakako je, sada zapuštena, montažna konstrukcija nekadašnjeg obdaništa u naselju Prijeko. O toj lokaciji godinama već niko ništa, bar javno, nije govorio niti je bilo nekih opcija da tu ponovo bude obdanište koje je uvijek bilo “istureni” dio nekadašnjeg obdaništa “25.Maj”. Uz sve to postojala je i odluka OHR-a po kojoj se neka imovina i zemljište ne može prodavati, a pomenuta lokacija se nalazi u toj kategoriji.

Posljednja sjednica OV Visoko donijela nam je jedan novi interesantan momenat. Kada se razmatrao budžet za 2011 godinu, jedna od stavki prihoda od 1.000.000KM pod referencom “OSTALI PRIHODI OD IMOVINE” bila je i “Prodaja imovine – Obdanište Prijeko”. Visoko kao grad vjerovatno nema potrebu za drugom ustanovom ovog tipa, jer i postojeća JU za predškolski odgoj i obrazovanje nema adekvatne uslove, na njihov prijedlog o povećanju materijalne pomoći od strane Općine dobili su negativan odgovor tako da je sasvim izvjesno da Visoko neće za milion KM praviti neko novo obdanište.

Nezvanično saznajemo da je jedan od uslova Općine budućem kupcu ove atraktivne lokacije, da ipak u prizemlju neke nove zgrade opet bude neka vrsta namjenskih prostorije za djecu. Prema projektu budući vlasnik će graditi zgradu od tri sprata, sada je pitanje hoće li ona biti stambena ili poslovna, odnosno pitanje je da li i prije raspisanog javnog oglasa za prodaju imamo nekoga kome se naštimalo da kupi ovu lokaciju prije nego i Obdaništa kao i škole pređu u ingerencije Kantona, jer u toj varijanti planirani 1.000.000KM bi postao predmetom kantonalnog, a ne općinskog budžeta.