Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako su prevareni Pineto, Univerzal Progres, Metal As, Vitalife

altJoš jedan pokušaj prevarenih privrednika iz Visokog, smještenih u Slobodnoj zoni Visoko 03.12.2010.godine nepravomoćnim rješenjem Općinskog suda Zenica naišao je na odbijenicu po njihovom zahtjevu za odobrenje “prava služnosti”. Naime prevareni privrednici i firme Vitalife, Metal As, Univerzal progres i Pineto zahtjevali su od Suda da im dozvoli prolaz širine 45X10 metara kroz privatno vlasništvo firme King d.o.o. Prije ove presude pomenute firme su i tužile firmu King d.o.o, umiješać u tužbi je bila i Slobodna zona Visoko, ali je tužba odbačena kao neosnovana, što je potvrdio Općinsku Sud u Visokom.

Šta je suština prevere?

Oštećene firme u ovom cijelom postupku su na sasvim legalan način kupile zemlju od Vitexa na kojoj su započele svoje biznise u krugu Slobodne zove Visoko. Prilikom kupovine zemlje niko nije vodio računa o dijelu zemljišta gdje je sporni ulaz u Zonu, koju će kasnije također na legalan način kupiti Ferid Pulić i njegova firma King d.o.o. Suština prevare je u tome što su pomenute firme dovedene u zabludu klauzule u Ugovorima po kojim će oni imati “pravo preće kupnje”. Nakon što je Ferid Pulić kupio za cca.200.000 KM pometu zemlju pokazalo se da je ta klauzula ustvari obmana.

Slobodna Zona Visoko ustvari ima i drugi ulaz, koji bi trebao biti i zvanični ulaz u Zonu, zašto se on ne koristi kao takav to znaju samo obmanuti privrednici. Cjelokupan slučaj u sudnicama Visokog i Zenice vođen je uz visočke advokate, a saslušani su Burić Aida, Šahinović Suad, Sabahudin Ahić, Zubić Jasmina, Musabašić Muris …

Nepravomoćnom presudom Općinskog Suda u Zenici data je mogućnost tužiteljima da riješe problem na način da polože 300.000KM i u svakom narednom slučaju kada njihove aktivnosti ugroze rad firme King d.o.o izgubljeni novac bude namiren iz tih sredstava. Uz ovu odluku Sud je potvrdio i da je zagrađeni dio zemljišta koji je izvršila firma King d.o.o urađen kako treba.

Zbog čega je sad nastala cjelokupna zbrka oko Slobodne zone Visoko?

Kako je za naš sajt potvrdio Mirsad Sirćo uskoro će biti održana Skupština Slobodne zone Visoko, da li će tema Skupštinskih diskusija biti imenovanje novog direktora jer dosadašnja direktorica Jasmina Zubić odlazi u profesionalne političke vode kao Federalni poslanik, ili će tema biti ono što puno više zabrinjava , a to je najava oštećenih privrednika da će napustiti Slobodnu zonu, još nije utvrđeno.

Interesantno je malo pogledati i ko su osnivači Slobodne zone Visoko.

Slobodna zona Visoko osnovana je 1996 godine, tadašnji osnivači su bili TI “Vitex” Visoko, KTK Visoko, Vispak Visoko, Velepromet i Interšped. Godine 2004-te u priči ostaju TI Vitex sa 46.600KM udjela, KTK Visoko sa 30.000KM udjela i Interšped sa 7.500KM udjela. Ovdje vidimo da su istupili Vispak i Velepromet i svoj udio prenijeli na Vitex i KTK. Kako sada stvari stoje očito je da se neko preračunao i po starom dobrom visočkom običaju obećavao ono što ne može ispoštovati te na taj način prevario privrednike koji su kupili zemlju od Vitexa unutar buduće Slobodne zone, kojoj očito lokacija koju će kasnije kupiti firma King d.o.o znači puno, ali je pitanje, ako baš ta zemlja i ulaz toliko znači, zar nije pet jakih privrednika tu zemlju moglo kupiti za 200.000KM na isti način kako je to uradio i Ferid Pulić ili su i oni lovili u mutnom!?

Sa druge strane saznajemo da će sad zbog iskazane nekorektnosti i nezahvalnosti prema ustupku koji je činio prema njima, Ferid Pulić i sam putem Suda pokrenuti postupak naplate jednogodišnjeg nezakonitog korištenja njegovog posjeda od strane Metal As-a, Pineta, Vitalife-a, Univerzal Progresa. Dobijeni novac ima namjeru uplatiti u dobrotvorne svrhe, tačnije Zavodu u Bakovićima.