Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Proširuju se proizvodni kapaciteti uzgoja maline na području općine Visoko

 altDirektor preduzeća za proizvodnju, otkup i preradu gljiva, šumskog i plantažnog voća  Edin Zukan  danas je sa predstavnicima UNDP-a i uz podršku kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, potpisao Sporazum o širenju otkupnih kapaciteta od proizvođača maline na području općine Visoko. Ovo preduzeće proizvodi i otkupljuje proizvode šumskog i  plantažnog voća i gljiva i svoje proizvode plasira na inostrano tržište.

Projekt kojim će se uvesti 30  novih proizvođača maline na području općine Visoko danas je pozdravila ministrica poljoprivrede, vodopriverede i šumarstva  ZDK Mirzeta Đonlagić. Ministrica je istakla svoje zadovoljstvo razvojem uzgoja i otkupa maline i u Visokom pored Žepča i Zavidovića gdje je ova djelatnost najrazvijenija na području ZDK.

„ Sa novim proizvođačima, bit će ih još i više i moram im poručiti da se ne brinu za plasman jer za kvalitetnu malinu ima interesa i u zemlji i inostranstvu“ – izjavila je između ostalog Đonlagićeva.

Sporazum  podrazumijeva sadnju novih zasada u proljeće jedne posebne vrste maline koja će rod imati odmah u osmom mjesecu iste godine. UNDP je potpuno podržao projekat preduzeća Frutti Funghi te su već obavljena ispitivanja tla  i sve pripremne radnje za proljetnu sadnju maline na parcelama na području Općine Visoko. Edin Zukan je pozvao sve zainteresovane  stanovnike Općine Viosko i šire da se uključe u ovakve projekte koji traže malo truda i rada, a daju višestruku vrijednost i mogu značajno popuniti kućni budžet.

Ismar Čeremida iz razvojnog programa UN i vođa projekta“ Stvaranje lanca vrijednosti za zapošljavanje”  za područje općine Visoko izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ministarstvo podržalo ovakav jedan projekat jer smatra da se bez lokalnih vlasti ne može puno napraviti.

“Ono što je značajno jeste  da se uvezuju mali farmeri sa nakupcima, odnosno prerađivačima i taj se proizvod povezuje sa tržištem, što je bitno s aspekta sigurnosti samih proizvođača jer oni imaju strah od plasmana  svojih proizvoda. U ovom slučaju tržište je potpuno zagarantovano i tu se zahvaljujem firmi Frutti Funghi koja je prepoznala potencijal ovakvog projekta i preuzela kupovinu svih količina proizvedene maline od kooperanata koji su već uključeni, ali I onih koji će se tek uključiti u ovaj priojekt.” – izjavio je Čeremida naglašavajući svoje želje da  se još veći broj proizvođača uključi u ovaj projekt.

On je istakao da projekat, vrijednosti 2,1 milion dolara, povezuje male farmere sa većim firmama i prerađivačima u BiH, a njih sa lancima distribucije, kako bi osnovni poljoprivredni prozvod došao na police u supermarkete.

Vrijednost projekta UNDP za cijelo područje BIH je 2,1 milion dolara, projekt traje 22 mjeseca i počeo je s radom 1. septembra 2009. godine.