Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Povećan broj zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša i u Visokom

altNakon odluke o viznoj liberalizaciji za BiH, višestruko su se povećali zahtjevi za izdavanje novih biometrijskih pasoša u svim  odsjecima za administraciju u BiH. Potvrdu smo dobili i u Odsjeku za administraciju  Visoko pri MUP-u ZDK. Prema riječima šefa Odsjeka Faruka Zečevića nakon odluke o liberalizaciji dnevni broj zahtjeva je između 50 i 70, što je znatno više u odnosu na dosadašnji tempo od oko 30 zahjeva za izdavanje biometrijskih pasoša dnevno.

„Nažalost, od jutros(17.11 op. a) imamo problema i nismo u mogućnosti  primati nove zahtjeve. U uredu u Banja Luci rade se nova poboljšanja sistema i porotoka ionformacija, tako da i mi čekamo da se normalizuje kompletan sistem.“ – izjavio je za Visoko.co.ba Zečević.

Pored 40 KM koliko vam je potrebno za izradu novog biometrijskog pasoša, po ko zna koji put potreban je i zahtjev za izdavanje pasoša, LK( za odrasle), a  obavit ćete i kratki intervju sa službenikom Odsjeka radi provjere  ličnih podataka. Ukoliko bude nepodudaranja podataka, trebat ćete priložiti  i rodni list te uvjerenje o državljanstvu. Ukoliko predajete zahtjev za maloljetnike, uz dokumentaciju potrebno je i prisustvo oba roditelja.

Od 8.novembra 2010.g., dana donošenja  odluke o viznoj liberalizaciji, u Visokom nisu zabilježene veće gužve niti čekanja  na Odsjeku administracije.