Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Audio-zapis afere ‘Reket’ iscurio u javnost: Poslušajte snimak SDP-ove ucjene Nihada Imamovića

altPolitički magazin ‘Crta’ BHT-a večeras je objavio snimak dijela razgovora u kojem SDP-ovi kadrovi traže mito od vlasnika ASA Holdinga, Nihada Imamovića, kako bi mogao nastaviti gradnju poslovno-stambenog centra na Alipašinom polju.

Podsjećanja radi, slučaj koji je uzdrmao čelništvo SDP-a početkom februara, ovih dana doživljava svoj epilog na sudu. Istraga koja je tada pokrenuta protiv predsjednika ove stranke Zlatka Lagumdžije, načelnika općine Novi Grad Damira Hadžića i direktora građevinske firme ‘Bitmir’ Huseina Hasibovića, iznijela je na vidjelo brojne činjenice u prilog tvrdnji Nihada Imamovića, direktora ASA Holdinga, da su mu čelni ljudi SDP-a tražili mito od 2,2 miliona KM kako bi mogao nastaviti radove na izgradnju stambeno-poslovnog centra na Alipašinom polju.

Prvoosumnjičeni u aferi ‘Reket’, Damir Hadžić i Husein Hasibović, te prvi čovjek SDP-a Zlatko Lagumdžija, u više navrata su u javnosti kategorički tvrdili da nikakve ucjene nije bilo i da je riječ o pokušajima da se SDP diskredituje pred predstojeće izbore. Međutim, u izvještaju Federalne uprave policije tada je navedeno da “postoji osnov sumnje da je Hadžić, nakon što investitori nisu dali traženi novac, prekoračio granice službenih ovlasti i uticao na neusvajanje izmjena Regulacijskoga plana”. Netom iza toga pokrenuta je istraga čiji epilog slijedi uskoro.

Snimak koji je večeras objavljen u političkom magazinu ‘Crta’ nedvojbeno ukazuje da je ucjene i te kako bilo, a na pravosudnim organima je da dokažu ostalo. Akteri telefonskog razgovora koji slijedi, prema informacijama koje su navedene u magazinu ‘Crta’, su Husein Hasibović ispred SDP-a i nepoznata osoba ispred investitora, odnosno ASA Holdinga (mada se iz razgovora naslućuje da se sa druge strane žice nalazio Nihad Imamović).

(www.depo.ba)

POSLUŠAJTE AUDIO!

Posted in BiH