Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otkrivamo: Najozbiljniji kandidati za premijera ZDK su magistri Fikret Plevljak i Edin Terzić iz Zenice

altNakon implementacije izbornih rezultata odmah su počele kalkulacije po kojima na osnovu ostvarenog rezultata SDP želi svog premijera naredne četiri godine. Počelo se pričati o koaliciji SDA/SDP koja bi vladala kantonom naredne četiri godine sa apsolutnom većinom i bez smetnji drugih stranaka za bilo kakvih odlučivanjima. Jedina ozbiljna opzicija na osnovu izbornih rezultata bi im mogla biti SBB, ali nedovoljno jaka za bilo kakve značajnije političke odluke. U pokušaju da saznamo nešto više o ovoj koaliciji i o izgledu buduće vlade saznali smo samo da nije bilo nikakvih pregovora između SDA i SDP-a. Prije toga imali smo informaciju da je jedan od uslova SDP-a bio i da u budućoj vlasti ne mogu biti oni koji su do sada obnašali funkcije u izvršnoj vlasti, ali i to se ispostavilo kao netačno. Ali je tačno što se tiće SDA da će budući izgled vlasti u ZDK biti dirigovan iz Sarajeva, a ne iz KO SDA ZDK, što je za Visoko možda i dobro jer smo do sada imali ulogu sluga i poslušnika. Tačno je i to da SDP želi u bilo kojoj kalkulaciji svog premijera i to ne iz bilo kojeg od 12 gradova Kantona, nego isključivo iz Zenice, a to ne krije ni Mirsad Mešić predsjednik Socijaldemokratske partije ZDK.

“Nema tog tijela na bilo kojem nivou koji će onemogućiti da tako ne bude, po cijenu da mi ne učestvujemo u vlasti” – izjavio je za Oslobođenje Mešić.

Kao najozbiljniji kandidati za kantonalnog premijera su magistri Fikret Plevljak i Edin Terzić iz Zenice, a  konačnu odluku će donijeti Općinska organizacija SDP-a. SDP je u ZDK-u zabilježio izborni rast kakav nije zapamćen na prostorima BiH pa i šire, ostvarivši porast od 110 posto u odnosu na prethodne izbore. U ovom trenutku SDP ima deset poslanika u Kantonalnoj skupštini, a ranije ih je bilo pet. SDP će imati i dva zastupnika u Domu naroda BiH te šest zastupnika u federalnom Parlamentu.

Kad je Visoko u pitanju OO SDP-a Visoko očekuje s pravom jedno ministarsko mesto na osnovu ostvarenog rezultata. Do sada se stidljivo spominjalo ime Lejle Spaho koja bi u idealnoj varijanti za Visoko zamijenila Nermina Mandru (SDA) na mjestu ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.