Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent načinio prvi pravi potez po pitanju smrada: Formea d.o.o instalira uređaje za mjerenje količine plinova u zraku

altU Visokom je u toku montaža uređaja za mjerenje “neugodnih” mirisa koji dolaze od strane Preventa i to je konačno veliki napredak u cijeloj priči oko “smrada” koji na momente život u Visokom čini nepodnošljivim. Nakon pregršt prepiski, dopisivanja na relaciji Općinsko vijeće – Prevent, zatim nekakvog telefona na osnovu kojeg bi građani kao trebali prijavljivati kad i gdje smrdi, zatim medijskih pritisaka i inicijativa onih koji nisu materijalno i egzistencijalno vezani za Prevent, montaža pomenutih uređaja je pravi i prvi korak koji Prevent čini kako bi građanima Visokog omogućio ostvarivanje zakonskog prava da znaju šta udišu. Uređaji će biti instalirani na tri lokacije i to u Naselju Luke na Energopetrolovoj pumpi i Petrolovoj pumpi. Konkretno radi se o senzorima koji mjere količinu plinova u zraku i koji će svaki sat vremena podatke putem interneta slati u centralnu bazu podataka koja se nalazi u “Prevent Leather-u” gdje će ti podaci biti zabilježeni i analizirani.

Instalaciju pomenutih senzora vrši firma Formea d.o.o iz Visokog, a kako saznajemo radi se o posljednjoj tehnologiji koja se koristi u ove svrhe i koja je već postala praksa u zemljama zapadne Evrope.

Kako smo do sada često pisali i govorili o Preventu na način da građanima Visokog ne nudi adekvatne odgovore na njihova pitanja, tako sada smatramo da je ovo prvi pravi korak u pronalaženju zajedničkog jezika po pitanju smrada koji je u Visokom cijena cca.2000 zaposlenih koji svakog 15-tog u mjesecu u prosjeku zarađuju po 650KM, a što je opet cca. 1.350.000KM svježeg “Preventovog” novca koji je više nego značajan za siromašnu opštinu kakva je visočka u odnosu na budžete susjednih gradova. Sa druge strane nadamo se da će Visoko i vlast koja ga predstavlja uskoro pitanje smradova početi rješavati na način kao što je to riješeno u Kaknju i Zenici te instaliranjem displeja omoguće Visočanima da i sami transparentno vide gdje žive i šta udišu.

Preventu svaka čast na početku jednog novog odnosa i poštovanja (kojeg je istini za volju nedostajalo) spram lokalne zajednice, očekujemo potez visočkih vlasti u istom smjeru, a u interesu svih stanovnika opštine Visoko.