Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Formirano najnovije Udruženje nezaposlenih boraca ZDK

altNovoosnovano Udruženje nezaposlenih demobilisanih boraca Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), nastalo kao izraz nezadovoljstva radom brojnih boračkih udruženja, boriće se prvenstveno za ostvarenje osnovnih ljudskih prava ove kategorije građana BiH, istakli su u ovom udruženju.

Zalagaće se da se za oko 4.000 demobilisanih nezaposlenih boraca u ZDK, obezbijede subvencije za troškove zdravstvene zaštite, komunalnih usluga i slično, a njihov prvenstveni zahtjev je isplata dugujućih naknada po osnovu nezaposlenosti.

Grupu nezaposlenih demobilisanih boraca, koja je krajem oktobra, protestvovala pred sjedištem Vlade ZDK, zbog kašnjenja u isplati naknada koje demobilisanim borcima sljeduju po osnovu nezaposlenosti, nije podržala ni jedna ovdašnja boračka organizacija.

Razlog je to za odluku o samostalnoj borbi za svoja ljudska prava, koja će, kako kažu, tražiti ako treba i u Strazburu. U oktobarskim protestima borci su tražili isplatu najmanje jedne od pet neisplaćenih naknada iz 2010. godine, kao i dvije koje im se duguju od 2008.