Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jangija, LJOP, www.visoko.co.ba, Radio Q – 11.11. 1911, 1996, 1998, 1999, 2010

altDanašnji datum 11.11., u Visokom je specifičan i interesantan istorijski posebno, zbog poznate visočke “Jangije” iz 1911.godine. Međutim taj datum u bližoj prošlosti interesantan je i iz niza drugih razloga koji su vezani za 11.11, a bili su povod večerašnjeg okupljanja koje se desilo u Konobi “Lacy” u Visokom. Na tadašnjem Radiju Visoko 11.11.1996 godine utemeljen je “Ljubičasti Omladinski Program”, naširoko i nadaleko poznat počev od svog programa na 92,3FM, pa do niza drugih aktivnosti prevashodno koncertnih koje su se dešavale u diskoteci “Puls” u vrijeme kada je Visoko bilo koncertno najaktivniji grad u BiH, a o čemu su pisali i tadašnji DANI. Rambo Amadeus i Hladno Pivo su svoje prve poslijeratne koncerte u BiH održali u Visokom, Dino Merlin se za živi koncert “Vječna Vatra” spremao u Visokom u Pulsu, grupa Skroz je finalni dio svog prvog albuma prije ulaska u studio usvirala u istom prostoru i nakon toga se LJOP-u zahvalila i stihom …”tada budi sivi soko pa se vini u Visoko”….. Nema domaćeg benda iz tog vremena koji u organizaciji LJOP-a nije svirao u Visokom, a Visoko je tada gledalo i Atomsko Sklonište, Zabranjeno Pušenje, Pips Čips & Video Clips, Psihomodo PoP, Divlje Jagode, Sixpack, Tonija Cetinskog, Damira Urbana … Iz “Ljubičastog Omladinskog Programa” proizašla je i svojevrsna TV emisija u to vrijeme izuzetno popularna, a zvala se “Polusatnik” i emitovana je bila na TV Visoko i na NTV 99. Treba spomenuti i ljude koji su u to vrijeme činili LJOP, a tu su bili Alma Beganović Mustafa Radončić, Elmin Ašlama, Kenan Pašić, Jasmin Ahić, Enes Trnčić, Brutus Besko, Midhat Mujkić, Tarik Hodžić, Edin Hodžić, Emir Zečević, Branislav Mirković, Hasan Aliomerović, Adnan Imamović, Adnan Jašarspahić.

altU periodu postojanja LJOP-a u nekoj njegovoj završnoj fazi kada su se stvari na RTV Visoko počele dešavati kako ne treba u svijetu se tek pojavljuje internet kao nešto potpuno novo i nepoznato do tada ne samo u svijetu medija nego uopšte. Važno je istaći i treba da ostane zapisano da je “LJOP” na inicijativu Adnana Imamovića bio prva zvanična internet stranica koja je postojala u Visokom. U to vrijeme nisu postojale domene “.ba”, “.co.ba” i slično, najpoznatija je bila domena “.com”. “LJOP” je svoju prezentaciju imao putem besplatnog servera www.angelfire/vw/ljop. Prva dva intervjua koja su se mogla putem interneta slušati u cijelom svijetu, a koja su bila u produkciji LJOP-a su bili intervjui sa Neletom Karajlićem i Kemalom Vražićem Ibetom. Iz “LJOP-a” će se kasnije roditi www.visoko.co.ba i to 11.11.1998 godine zvanično, iako je postojao nekoliko mjeseci ranije, a kao informativni sajt pod imenom www.visoko.co.ba na kojem se objavljuju svakodnevno vijesti iz Visokog zvanično postoji od 11.11.1998 godine i kao takav je prvi i najstariji visočki sajt. 

altPotpunim raspadom sistema na RTV Visoko i odlaskom onih koji su činili LJOP, 1999 godine nastaje Radio Q, također u mjesecu novembru, tačnije 1.11.1999.godine eksperimentalno je počelo emitovanje muzike sa tadašnje frekvencije 104,3FM (koju će kasnije preuzeti RSG) da bi 15.11.1999.godine zvanično prvi put Radio Q ujutro u 06:00 sati poželio dobro jutro svim svojim slušaocima. Uz sve ove medije su već izrasle generacije Visočana koje na svoj grad gledaju s ljubavlju i željom da mu bude bolje i da tako život u njemu bude što kvalitetniji. Ideja vodilja svih onih koji su godinama na bilo koji način činili i “LJOP” i www.visoko.co.ba i Radio Q je bila traganje za istinom ma gdje ona vodila.

altMjesec novembar kao veoma interesantan za nezavisne i drugačije medije u Visokom večeras je okupio nekadašnje i sadašnje aktivne sudionike događaja koji su se dešavali od 11.11.1996 pa do 11.11.2010.godine. U prijatnom ambijentu Konobe “Lacy” sa malo većim brojem godina i stomacima te pokojom borom na licu uspomene na famozni 11.11., “Jangiju”, “LJOP”, “visoko.co.ba” i “Radio Q” su evocirali, Alma Beganović, Adnan Imamović, Kenan Pašić, Dario Božić, Nusret Smajović, Senad Hajlovac, Jasmin Limo i Adnan Jašarspahić.

altaltalt