Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

RAK neće poduzimati ništa po pitanju prijave protiv TV Visoko u slučaju Džemail Silajdžić

altU toku prljave predizborne kampanje koja je znamo kako završila i sa kojim ishodom u Visokom, Regulatornoj Agenciji za Komunikacije stigla je prijava na račun RTV Visoko, a vezano za emitovano saopštenje za javnost u okviru izbornog programa ove TV kuće. Malo čudi da se Džemail Silajdžić odlučio za jedan ovakav potez iz razloga što je kampanja SBiH i njega samoga bila zasnovana na svakodnevnim saopštenjima za javnost sličnog karaktera i sadržaja i to na biranim i besplatnim medijima. Koliko je to bilo učinkovito i koliko je koristilo OS SBiH pokazali su rezultati izbora u kojima je gospodin Silajdžić u Visokom dobio svega oko 900 glasova, što je za cca 2.000 glasova manje nego prije četiri godine i što je ravno političkoj propasti, a stranka u cjelini doživjela nezapamćen poraz i postala potpuno nevažna i nebitna u političkom životu Visokog, jer u ovom trenutku nalazi se tek na petom mjesto važnosti prema ostvarenom broju glasova, čak iza i NSRZB koja ima hrvatski predznak, a Hrvata u Visokom nema ni blizu ostvarenog rezultata ove stranke. Odgovor RAK-a koji je stigao na adresu TV Visoko možda je i najbolji primjer onima koji misle da su političari kao i onima koji ih savjetuju. Jednostavno prije nego počneš nekoga pljuvati najneprimjerenim jezikom i bez osnovnog kućnog odgoja i pristojsnoti, trebaš biti spreman da zauzvrat i tebe neko pljune, nakon čega ne smiješ biti “tužibaba”.

Prenosimo odgovor RAK-a u cjelosti.

Poštovani gospodine Salčinović, obraćamo Vam se povodom prigovora upućenog Regulatornoj agenciji za komunikacije (Agencija) putem elektronske pošte dana 04.10.2010.godine od strane g-dina Midhata Hajdarevića, iz magazina Plus, u vezi sa programom koji je Televizija Visoko emitovala dana 01.10.2010.godine. U prigovoru se navodi, da je „lokalna TV kuća RTV Visoko u terminu između 20 i 23 sata objavila saopštenje neprimjerene sadržine SDA Visoko. U istom se koristi neprimjeren jezik za javno komuniciranje. Saopštenje se odnosilo na javno klevetanje Džemaila Silajdžića federalnog poslanika iz Visokog.“ Agencija je, inicirana prigovorom, po službenoj dužnosti od Vaše stanice zatražila komentar i snimke predmetnog programa, koje ste i dostavili 08.10.2010.godine. Analizom snimaka utvrđeno je da je sporno saopštenje emitovano u cjelini u okviru izborne hronike, koje spada u plaćeno političko oglašavanje.

Sporni prilog je ocijenjen i sa aspekta poštivanja izbronih pravila, ali i sa aspekta poštivanja Kodeksa o emitovanju RTV programa, a analizom je također utvrđeno da je neposredno prije saopštenja SDA Visoko svoje vrijeme u izbronoj hronici imao i gospodin Džemail Silajdžić iz Stranke za BiH, čime je stanica pod jednakim uslovima obezbijedila prostor političkim subjektima da se obrate javnosti putem neposrednog obraćanja ili plaćenog političkog oglašavanja. U vezi s navedenim, naglašavamo, da stanice u okviru svoje uređivačke politike imaju mogućnost procijeniti sadržaj plaćenog političkog oglasa, u smislu da li isti zadovoljava tehničke i profesionalne standarde, te podsjećamo da su odluka o formi i prezentaciji svih programskih sadržaja, uključujući i izborne programe u isključivoj nadležnosti stanice. Agencija nema mandat da se miješa u uređivačku politiku stanica, niti samim tim da na bilo koji način sugeriše stanicama u kojoj će formi emitovati određene programske sadržaje.

U vezi s opštim principima fer i nepristrasnog izvještavanja sadržanim u Kodeksu o emitovanju RTV programa, podsjećamo, također, da opšti demokratski principi zahtijevaju da javnost bude informisana o svim pitanjima od javnog značaja, što podrazumijeva i pravo medija na prenošenje negativnih informacija i kritičkih mišljenja o političkim ličnostima i javnim službenicima, kao i pravo javnosti da ih sazna. U tom kontekstu može doći do upotrebe određenih negativnih kvalifikacija na račun javnih ličnosti. Samim obavljanjem svojih dužnosti, smatra se da političke ličnosti prihvataju da budu izložene javnoj političkoj debati pa time da budu i predmet neporednog nadzora javnosti i potencijalno velike i značajne kritike u medijima, zbog načina na koji su obavljali ili obavljaju svoje dužnosti. U obzir se uzima i činjenica da su javnim ličnostima mnogo dostupnije različite mogućnosti da sebe zaštite (lakši pristup medijima, demanti, organizovanje press konferencija i slično).Pored navedenog, podsjećamo da je u prigovoru navedeno da se „saopštenje odnosilo na javno klevetanje Džemaila Silajdžića federalnog poslanika iz Visokog“, te napominjemo da eventualne klevetničke kvalifikacije ne spadaju u nadležnost Agencije, već relevantnih sudskih instanci.

Uzimajući u obzir gore navedeno, Agencija u vezi s ovim slučajem neće poduzimati dalje korake.

S poštovanjem,

Helena Mandić, pomoćnik generalnog direktora za emitovanje