Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Intervju: Meldina Ugarak zastupnica u Skupštini ZDK

altZa sada jedina zvanična zastupnica iz Visokog u Skupštini ZDK, Meldina Ugarak pristala je na razgovor  za Visoko.co.ba, otkrivajući nam tako svoje ambicije  na budućoj poziciji u zakonovdavnom tijelu Skupštine, ali i motive koji su je nagnali da, kao  10 – godišnja prvakinja taekwando-a u BiH, magistar Ekonomije smjer Menadžment i majka sva dječaka, uđe u politiku.

“Sa velikom dozom entuzijazma sam ušla u politiku sa nadom da mogu doprinjeti svojim angažmanom boljitku za grad Visoko. Osnovna motivacija mi je bila trenutni status Visokog koji je čini mi se ostao na pola puta, nerazvijen  i u već dugoj stagnaciji na svim poljima. Vidite i sami, evo RK Vema tolike godine stoji, neiskorištena, mislim da se treba krenuti od pomjeranja takvih stvari” – ističe Meldina Ugarak, koju pamtimo po izvrsnim sportskim rezultatima u taekwando-u.

Podsjećamo, Meldina je 1997. i 2000.g. bila izabrana za najbolju sportistkinju u BIH,  a bila je među najboljima i u Maleziji gdje je živjela oko šest godina. U međuvremenu se udala za svog dugogodišnjeg sportskog kolegu, Nihada Ugarka, a oboje su svoje školovanje nastavili i završili u Maleziji odkuda su se vratili prije dvije godine i nastanjeni su u Moštru pored Visokog.

Nihad je zaposlen u porodičnoj firmi Ugarak product, a Meldina još čeka na zaposlenje. U međuvremenu, kako kaže, najviše vremena joj oduzima staranje za dva sina Hamzu (3,5 godina) i Jusufa (10 mjeseci).

“Sve u životu radim s velikom dozom ljubavi, ne volim  se baviti stvarima iz nekog interesa koji mi ne pruža užitak. Tako je bilo i sa sportom, dala sam svoj maksimom i izuzetno sam ponosna na taj životni period koji me je na neki način i odredio. Sport mi je pomogao da izgradim svoju čvrstu, stabilnu ličnost, za što mislim da mi je dobar temelj za buduće bavljenje politikom.”

Iskustvo života i obrazovanja u Maleziji čine njen život dodatno bogatijim. Meldina i njena porodica iz ove daleke zemlje nose pozotivna iskustva za život i rad, mada ističe da su neke vrijednosti među našim ljudima u BiH, nažalost, iskrivljene i ne pridaje im se puno važnosti.

“ Malezija je jedna divna zemlja, puna mogućnosti za mlade ljede koji žele izgraditi čvrste temelje u svom obrazovanju. Ja sam u Maleziji završila fakultet Društvenih nauka – Odnose s javnošću i Magistrirala Ekonomiju smijer Menadžment. Tokom školovanja savladala sam engleski i malajski jezik i aktivno sam ih koristila, tako da  još uvijek imam poteškoća u korištenju našeg bosanskog jezika, ali trudim se i vjerujem da ću i ove prepreke prevazići.” – ističe u razgovoru Meldina.

altO temi žena koje nose hidžab, Meldina ističe da nije imala neugodnosti, posebno u Maleziji gdje je pokrivanje glave žene dio nacinalne kulture, ali naglašava da ni ovdje nema neugodnih iskustava i naglašava da bi hidžab za svaku ženu koja ga nosi trebalo biti motiv koji daje pozitivno određenje, jedinstvenost i svakako pečat  o pravima žena u društvu.

“Za mene je marama orijentir u životu i ne vidim kako bi me spriječila u aktivnostima vožnje motora ili nečeg sličnog”.

Na pitanje u čemu vidi moguće rješenje problema koji prate građane, prije svega u nezaposlenosti i stagnaciji privrede, Meldina Ugarak ističe da je imala priliku vidjeti i pratiti kako je problem recesije prevazišla Malezija i naglašava da bi se taj model mogao primjeniti i  u BiH.

“Kako bi prevazišli krizu Malezijci su se bazirali na svoju domaću proizvodnju, smanjili uvoz proizvoda koji i sami imaju te uz medijsku kampanju prema građanima uspjeli su ostvariti taj efekat. To isto bi se moglo primjeniti i kod nas. Većinu proizvoda koju uvozimo, mi i proizvodimo, od vode, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa, povrća i više vrsta voća. Kod nas nedostaje volje i savjesti kod ljudi koji nažalost kroz aktuelnu političku situaciju, gube povjerenje u sve što je domaće.”

Buduća zastupnica Saveza za bolju budućnost u Skupštini ZDK, Meldina Ugarak naglašava da Visoko ima svoje potencijele i vrijedne i poštene ljude koji uspješno vode svoje biznise, ima i vizionare koji mogu pomoći u kreiranju budućeg statusa, ali da sve te kvalitete i ideje moraju podržati i građani.

“ U kreiranju naše budućnosti nema mjesta nikakvim podjelama ni po kojem osnovu, premala smo zemlja, a posebno visočka sredina da bismo sebi dozvolili da nas podjele na selo i grad i političke opcije odvedu od zacrtanih ciljeva, jer svako od nas nosi dio odgovornosti za budućnost naše djece”- ističe u razgovoru za Visoko.co.ba Meldina Ugarak.