Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mjesec dana Javne rasprave za prijedloge trošenja budžeta 2011.g.: Vijećnici se interesiraju za zimsko održavanje cesta, krađu šahtova, vodosnadbjevanje, teniski teren, gradski kolektor…

altVijećnici  Općinskog vijeća Visoko usvojili su, bez puno rasprave, Nacrt budžeta općine Visoko za 2011.g. i Nacrt odluke o njegovom izvršenju. Budžet za narednu godinu trebao bi iznositi 9 510 000 KM, a  bit će otvorena i javna rasprava u trajanju od mjesec dana u kojoj bi trebali učestovati budžetski korisnici, nevladine organizacije, a  očekuje se da će po okončanju javne rasprave biti moguće ugrađivanje većeg dijela realnih i opravdanih primjedbi i prijedloga.

Između ostalog , vijećnici su  na 23. Sjednici OV raspravljali i o Nacrtu rada Općinskog vijeća za 2011.g te su usvojili zaključak da se otvori javna rasprava u trajanju od 30 dana, te će nakon uvrštavanja primjedbi i sugestija vijećnici razmatrati formu prijedloga ove odluke.

altMeđu najzanimljivijim pitanjima koja su postavili vijećnici na početku zasjedanja je pitanje vijećnice Dinke Omanović (SDA) o statusu  teniskog terena smještenog u krugu MSŠ Hazim Šabanović u Visokom, kome je dodjeljeno na koncesiju, pod kojim uslovima i da li je ista istekla? Pitanje je postavljeno direktoru srednje škole Najrudinu Ziliću. Među pitanjima našlo se i ono koje je aktuelno skoro svake zimske sezone, a to je zimsko održavanje cesta u okviru kojeg vijećnik Mirnes Fatić (BPS) pita zašto tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova nije raspisan kako je predviđeno u julu mjesecu. Vijećnici Halim Dervišević (BPS) i Halim Pihljak(SBIH) interesirali su se za početak  radova na gradskom kolektoru odnosno vodosnadbjevanju potrošača sa izvorišta Haluge u Gračanici, te su odmah nakon postavljanja pitanja dobili odgovore od načelnika općine Muniba Alibegovića koji je istakao da su pripremni radovi na obje lokacije u toku. Između ostalog predsjedavajući OV Dalibor Tomičić interesirao se za aktuelne krađe slivnika zbog kojih postajemo grad „bez šahtova“ i pitanje o rješenju ovog problema uputio je direktno PS Visoko.

altDosta diskusije izazvala je inicijativa kojom se upućuje zahtjev Ustavnom sudu da se izvrši  ocjena ustavnosti čl. 8 Zakona o zdravstvenom osiguranju. Vijećnik Senad Karavdić (SDA) traži da se izmjeni dio teksta, odnosno formulacija u kojoj se od navedenog suda traži ocjena dvostrukog plaćanja zadravstvene usluge za neosigurana lica, za koju Karavdić tvrdi da nije tačna. Vijećnik Karavdić istiće da je plaćanje usluga neosiguranih lica jedno, a doprinosi drugo, dok vijećnica Jasmina Zubić zahtijeva odgovor o mogućem refundiranju sredstava od strane poslodavca za usluge koje je zaposlenik koristio za vrijeme neuplaćenog osiguranja.

altNakon ove diskusije vijećnik Halim Dervišević je uputio konstataciju da se „ovo zakonodavno tijelo ne treba baviti problemima za koje je već vidljivo kako ih je nemoguće riješiti s lokalnog nivoa“ aludirajući na pitanja koja su vijećnici OV Visoko posljednje dvije godine uputili višim instancama vlasti, od kojih vrlo često ne dodje ni odgovor, a kamoli rješenje navedenog problema.