Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježena sedma godišnjica smrti Zaima Muzaferije

altNa sedmu godišnjicu smrti istaknutog glumca i visočanina Zaima Muzaferije, članovi njegove porodice, prijatelji i poštivaoci njegovog lika i djela, okupili su se na Gradskom groblju u Visokom.

O značaju njegove ličnosti dovoljno govori podatak da od 100 igranih filmova u kojima je glumio, 74 su realizirana u bh. produkciji. Za sebe je govorio da je vječiti epizodist, mada je u karijeri imao i tri glavne uloge.

 Ipak, uvijek je volio reći da je prije svega profesor njemačkog jezika, a da je “gluma kada izgleda da ništa ne glumiš”.

 Pored toga, Zaim Muzaferija se bavio i pisanjem poezije. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu vodio je dnevnik i zapisivao poeme o ratu koje je recitovao publici u Londonu, Milanu, Amsterdamu i Nirnbergu.

Već s prvim filmom “Uzavreli grad” osvaja specijalnu nagradu na festivalu u Puli, a na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu nagrađen je za uloge u filmovima “Praznik” i “Mali vojnici”. Za ulogu podvornika u filmu “Stanica običnih vozova” dobio je Zlatnu arenu na Pulskom festivalu 1990. godine.

Posebno zanimljive glumačke kreacije ostvario je u pozorišnim predstavama na profesionalnim scenama širom Bosne i Hercegovine, kao što su uloge u tri verzije predstave “Hasanaginica”, Alije Isakovića, Mustafe Nadarevića i Nijaza Alispahića, zatim u predstavi “Derviš i smrt” u režiji Nijaza Alispahića, te predstavi “Šehid” Zilhada Ključanina.

Šezdeset godina umjetničkog rada obilježio je nastupajući u pozorišnoj predstavi “1001 bošnjački dan” svog sina Jesenka Muzaferije.

 

U Visokom se od 2003. redovno održava manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” – promocije, izložbe, pozorišne predstave i okrugli stolovi i premijere najnovijih filmskih uradaka.

I ove će godine biti održana tradicionalna manifestacija Dani Zaima Muzaferije i to od 25.-27. novembra.