Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I Visočanka Jasmina Zubić među 27 političarki u Parlamentu BiH i FBIH

altNakon što je Centralna izborna komisija BiH objavila konačne, utvrđene rezultate općih izbora postalo je i definitivno jasno koliko je koja stranka dobila mandata za Predstavnički dom Parlamenta BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, kao i koji će kandidati predstavljati volju naroda u naredne četiri godine.

Neki od njih već su “starosjedioci” i u oba parlamenta, federalnom i državnom, imaju po četiri, odnosno, pojedini čak i po osam godina “staža”. Naravno, ovogodišnji izbori u prvi plan su izbacili i neka nova lica kao i činjenicu da će u parlamentima naredne četiri godine sjediti čak osam žena-političarki manje, piše Dnevni avaz.

Nakon općih izbora 2006. godine za Predstavnički dom Parlamenta BiH mandate je dobilo 8 političarki, a za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH njih čak 27.

Kako sada stvari stoje, u državni parlament će ući identičan broj zastupnica kao i u prošlom sazivu (8), ali će ih isto toliko biti manje u Federalnom parlamentu (ukupno 19).

 Stranački to izgleda ovako: SDP (2), SNSD (2), SBB (1), SDS (1), SBiH (1) i PDP (1).

Interese SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH štitit će: Nermina Zaimović-Uzunović (56), rođena u Sarajevu, magistrica mašinstva, i Danijela Martinović, predsjednica FOŽ SDP BiH.

Ispred SNSD-a mandate u državnom parlamentu su dobile diplomirana menadžerica poslovne ekonomije Dušanka Majkić (58) i Milica Marković (43) iz Bijeljine, inače profesorica francuskog i italijanskog jezika.

Ispred Stranke za bolju budućnost (SBB) mandat je dobila Ismeta Dervoz (56), ekonomistica iz Sarajeva koja je regionalnu slavu doživjela kao članica legendarnih bendova “Kodeksi” i “Ambasadori”.

Ispred PDP-a u državni parlament “prošla” je magistrica medicinskih nauka Vesna Krstović-Spremo, inače direktorica Doma zdravlja na Palama, SDS-a Aleksandra Pandurević, a SBiH Azra Hadžiahmetović (54) iz Foče.

Stranke poput SDA, HDZ-a, NSRzB-a, DNZ-a, DNS-a ili koalicije HDZ1990-HSP, u ovom mandatu neće imati svoje predstavnice u Parlamentu BiH.

Što se Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH tiče, SDP će imati šest predstavnica, NSRzB (3), SDA (3), HDZ (2), SBB (1), A-sda (1), DNZ (1), HDZ1990-HSP (1) te SBiH (1).

 

Ljekar-specijalista Aida Brčić (53) iz Lukavca, magistrica društvenih nauka Mirjana Marinković-Lepić (49), profesorica književnosti Besima Borić, medicinska sestra Željka Bošnjak (47) iz Busovače i Alma Zildžić iz Gračanice i Jasmina Zubić ispred SDP-a će u Federalni parlament.

Četrdesetšestogodišnja Amela Mešić iz Sarajeva, doktorica Melika Mahmutbegović i nekadašnja ministrica prometa i komunikacija Kantona Sarajevo Ljiljana Sakić će u nikad malobrojniji klub SDA.

Profesorica Aida Čikić (50) iz Sarajeva će štititi interese SBB-a te naroda koji ju je izabrao, kao i profesorica matematike Katica Čerkez (57), odnosno ekonomistica Ljilja Zovko (52), koje su se našle na listi HDZ-a.

NSRzB će predstavljati čak tri buduće zastupnice: Marija Antić, Ivana Šakota i Vinka Bokšić, a koaliciju HDZ1990-HSP diplomirana inžinjerka saobraćaja Slavica Josipović (51).

Hafeza Sabljaković (47) će kao i prethodne četiri godine biti zastupnica Federalnog parlamenta u ime DNZ-a, a Jasminka Durić (54) ovaj put A-sda.

Sociologinja Spomenka Mičić (61) iz Gradačca bit će jedina žena ispred SBiH, iako je u prethodnom mandatu njena stranka imala čak osam zastupnica.

Samo SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH neće imati nijednu zastupnicu, što je i razumljivo s obzirom da ovoj stranci i pripada samo jedno mjesto koje je rezervirano za Velimira Kunića, piše Dnevni avaz.