Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako i koga obmanjuju Imamović i Smailbegović

altFinansijska policija BiH, odnosno njen zenički odsjek za inspekcijski nadzor, krajem prošle sedmice izdao je rješenje kojim se preduzeću „Prevent Sarajevo” sa sjedištem u Visokom nalaže da isplati ugovorne obaveze. Radi se o sumi od 21,73 miliona maraka. Inače, „Prevent Sarajevo” je u sastavu Asa Holdinga na čijem je čelu Nihad Imamović.

Ugovor izigran

Jučer je Adnan Smailbegović, direktor Divizije proizvodnje „Preventa” u BiH izjavio da ta firma nije nikoga prevarila.

Idemo redom. U Sarajevu je 17. oktobra 2001. godine potpisan ugovor kojim je „Prevent Sarajevo” od Unis Holdinga kupio udio u vlasništvu firme „Volkswagen Sarajevo” čije je sjedište u Vogošći. Ugovor su ovjerili Adnan Smailbegović, direktor „Preventa” i Faruk Smailbegović, direktor Unis Holdinga. Ugovor je ovjerila i Agencija za privatizaciju FBiH.

Po tom dokumentu, „Prevent Sarajevo” se obavezao da će preuzeti 57 uposlenika u „Volkswagenu”, do kraja 2001. primiti još 100, a do kraja 2002. godine zaposliti novih još 1.400 radnika. Također se obavezao da će u „Volkswagen” pet dana nakon potpisivanja investirati tri, a do kraja 2001. godine još 15 miliona maraka. Međutim, investirano je 7,9 miliona maraka. I to nije sve – kao vlastite investicije „Preventa” u „Volkswagen” predstavljen je novac koji je trebalo platiti na ime poreza na dobit.

Prema rješenju Finansijske policije, „Prevent Sarajevo” sada je obavezan platiti 10,1 milion maraka na ime neuplaćenih obaveza po ugovoru i 11,63 miliona maraka na ime zateznih kamata.

Zabilaze činjenice

Naravno, iz štaba Nihada Imamovića odmah je poručeno da se radi o zavjeri protiv njega i kompanije koju vodi, uz prozivanje novina koje su tu informaciju objavile ( usput rečeno, informaciju je objavio jedino „San”). On je preko stranačkog biltena u vlasništvu Fahrudina Radončića okrenuo priču o cijelom slučaju, izbjegavajući činjenice.

Jučer je Smailbegović kazao da je većinski vlasnik „Volkswagena Sarajevo” njemački koncern Volkswagen „koji je odlučio da promijeni strategiju poslovanja koju je „Prevent” morao pratiti pa se nisu stekli uvjeti za realizaciju Studije koja je predvidjela proizvodnju 30.000 automobila godišnje, na koju se kupoprodajni ugovor poziva”. On je dodao da je zbog carinske politike „Prevent” svoje napore „usmjerio na proizvodnju komponenti i rezervnih dijelova”.

Zbog nepovoljnog poslovnog ambijenta i učestalih napada od strane raznih institucija, „Prevent” može biti prisiljen da obustavi investiranje u BiH – zaprijetio je Smailbegović. Zaobišao je i činjenicu da je Asa bio oslobođen plaćanja kompletnog iznosa carine na automobile koje je prodavao, a nije iznio ni tačan podatak koliko je automobila proizvedeno u „Volkswagenu Sarajevo”.

I Smailbegović i Nihad Imamović, kao prvi čovjek Asa Holdinga, ponovo su obmanuli javnost i državu – „Prevent” nije ispunio obaveze koje je preuzeo ugovorom od 17. oktobra 2001. godine po kojima je u osnovni kapital „Volkswagena Sarajevo” investirati 10,1 milion maraka. I svih tih devet godina „Prevent” je imao zaštitu političkih moćnika i vlasti koji su brinuli i osiguravali da Imamovićeva imperija raste.

Finansijska policija na čelu s direktorom Zuferom Derviševićem samo je uradila ono što je dužna po zakonu i ništa više i dalje od toga.

(SAN)