Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SAN: Prevent prevario državu za 21,7 miliona maraka!

altPreduzeće „Prevent Sarajevo” sa sjedištem u Visokom, dužan je na račun firme „Volkswagen Sarajevo” uplatiti 21.732.549,34 marke. Rješenje o tome izdala je Finansijska policija FBiH nakon što su utvrđene brojne nepravilnosti u poslovanju tvrtke iz Visokog. Inače, „Prevent Sarajevo” je članica Asa Holdinga na čijem je čelu Nihad Imamović. O čemu se radi?

Neispunjene obaveze

Još u oktobru 2001. godine Unis Holding i „Prevent sarajevo” zaključili su ugovor o kupoprodaji udjela u preduzeću „Volkswagen” čije je sjedište u Vogošći. Ugovor su potpisali Faruk Smailbegović u ime Unis Holdinga i Adnan Smailbegović u ime „Preventa”. Međutim, „Prevent” nikada nije uplatio obaveze teške 10,1 milion maraka i sada je to, po rješenju Finansijske policije, dužan to učiniti, a zaračunata je i zatezna kamata u iznosu nešto većem od 11,6 miliona maraka.

U ugovoru potpisanom 17. otkobra 2001. stoji da je „Prevent” dužan zadržati 57 radnika, do kraja te godine primiti još 100, a do kraja 2002. ukupno imati 1.557 radnika. Ništa od toga nije urađeno i zaključno s 31. avgustom ove godine „Volkswagen” je imao ukupno 312 uposlenika.

„Prevent” se također obavezao da će u osnovni kapital „Volkswagena” investirati 18 miliona maraka. Međutim, uplatio je 7,9 miliona maraka u periodu od 24. oktobra 2001. do 29. septembra 2004. godine, uglavnom na ime dokapitalizacije odnosno povećanja osnivačkog uloga.

Porezi i investicije

S obzirom da u sudski registar kod nadležnog suda nisu vršeni drugi upisi povećanja osnovnog kapitala bilo u novcu bilo u stvarima kod društva „Volkswagen Sarajevo”, kupac je po kupoprodajnom ugovoru bio dužan investirati u osnovni kapital tog društva iznos od 10,1 milion maraka – zaključili su inspektori Finansijske policije, Posebno je naznačeno da se promjene osnovnog kapitala – povećanje ili smanjenje – moraju registrovati kod suda shodno odbredbama ugovora o osnivanju „Volkswagena Sarajevo” koji su u julu 1998. potpisali njemački „Volkswagen” iz Volfsburga i Unis holding iz Sarajeva. Njemačka kompanija je 27. septembra na ime osnivačkog uloga „Volkswagena Sarajevo” uplatila 6,766 miliona maraka.

„Prevent Sarajevo” je u međuvremenu kršio sve zakonske propise, pa je čak i porez na dobit predstavljao kao vlastitu investiciju.

– Upotrebljavanje poreza na dobit za investicije u razvoj i proširenje proizvodnje ne predstavlja ulaganje vlastitih sredstava u osnovni kapital kako je predviđeno odredbama Ugovora o kupoprodaji udjela u preduzeću – stoji u izvještaju inspektora.

Obaveze nisu zastarjele

– S obzirom da je kupoprodajni ugovor između Unis Holdinga i „Preventa Sarajevo” iz Visokog, zaključen 17. oktobra 2001. godine, ovjeren od strane Agencije za privatizaciju FBiH, prema zakonskim odredbama izvršavanje kupoprodajnih obaveza nije zastrajelo – stoji u rješenju Finansijske policije FBiH.