Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pošto Visočani nisu shvatili smisao poruke “Glasajmo Visočki” zato u Federalnom Parlamentu vjerovatno neće ni imati svog kandidata – Kakanj odnosi sva četiri mjesta izborne jedinice 6

altU izbornoj jedinici 6, kojoj pripada Visoko zajedno sa opštinama Kakanj, Breza, Vareš i Olovo vodila se “mrtva” utrka do zadnje minute između dva SDA kadra, visočkog  Amre Babić i Kakanjskog Mirsada Zaimovića, a za poslaničko mjesto u Federalnom parlamentu. Do zadnjeg trenutka se nije znalo ko je u prednosti. Prebrojavali su se glasovi u Visokom i Kaknju te osluškivali rezultati iz Breze, Olova i Vareša. U ciljnoj ravnini aktuelni predsjednik KO SDA ZDK odnio je pobjedu sa 1545 glasova razlike. SDA Visoko je izrazila ozbiljne zamjerke na prebrojavanje glasova i informacije koje je imao njihov izborni štab sa terena u odnosu na ono što je objavila Opštinska Izborna Jedinica.

Izborna jedinica 6 sa sobom nosi 4 mjesta u Federalni Parlament. Na uzorku od 80% prebrojanih glasova radili smo analizu koja pokazuje da će poslanike u Federalni Parlament nakon ovih izbora dati stranke SDA, SDP, SBB i SBiH. Da bi neka od ovih stranaka eventualno dala dva poslanika treba im 40% ukupnog broja glasova što praktično nije ostvarivo. Način na koji dobijemo imena onih koji će ići u ovaj nivo vlasti je unutarstranačko prebrojavanje glasova u kojem na primjeru SDA stranke vidimo da Amra Babić i sa osvojenih cca.5000 glasova neće ući u Federalni Parlament. Podsjećanja radi, poslije prošlih izbora smo imali visočkog kandidata iz redova SBiH koji je osvojio 3117 glasova, što opet ilustruje svu nakaradnost ovog izbornog zakona, jer Amra Babić sa 5000 glasova nema mjesta u Federalnom Parlamentu dok će recimo neki kandidat iz ostale četiri stranke ući na to mjesto sa znatno manjim brojem glasova.

Od visočkih kandidata pretendenti na ulazak u Federalni Parlament su još Jasmina Zubić (SDP – 2.289 visočkih glasova), Alina Čabaravdić (SBB – 1.011 visočkih glasova), i Džemail Silajdžić (SBiH – 826 visočkih glasova). Jednostavnim sabiranjem glasova iz Kaknja, Breze, Olova i Vareša dobit će se tačan i ukupan broj glasova visočkih kandidata sa kojima idu u borbu sa stranačkim kolegama iz pomenutih gradova. Ukoliko neko od naših kandidata bude imao zbirno više glasova od stranačkih kolega bit će u Federalnom Parlamentu. Nadamo se da vam je sad jasna naša tromjesećna poruka “Glasajmo Visočki” da nam se ne bi dešavao unutarstranački inžinjering u kojem uvijek puše visočki kandidati.

Naše informacije i prognoze sa terena govore da niti jedan od ovih visočkih kandidata neće ući na ovaj nivo vlasti jer Visočani još nisu došli pameti i ne znaju smisao poruke “Glasajmo Visočki” pe će zbog toga Kakanj koji je puno pametniji najvjerovatnije imati svoja četiri kandidata iz pomenutih stranaka.

Postoji jedan jednostavan način da Visoko dobije svog kandidata, a to je Elbis Rašidović iz Narodne Stranke Radom Za Boljitak i to u slučaju da njegova stranka u ukupnom zbiru glasova bude ispred SBiH koja im bježi na uzorku od 80% prebrojanih glasova 2,4%. U toj varijanti ako NSRZB bude četvrta, nosilac liste ove stranke u Visokom Elbis Rašidović bi automatski bio visočki predstavnik na nivou Federacije.