Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nogomet: Najbolji start Bosne otkako igra u Prvoj ligi Federacije BiH

altNakon najboljeg starta prvenstva otkako igra u Prvoj Ligi Federacije i diobe prvog mjesta sa 13 bodova nakon odigranih šest kola, nogometni analitičari, novinari, pedagozi i stratezi Ensud Bečar – Eko, Almin Alijagić i Dario Božić posegnuli su za arhivom u svojim folderima i počeli matematički analizirati Bosnin učinak. Došli su do podataka da je ovo najbolji start Bosne, a Avdo Kurdija trener koji je radeći u Bosni, trener koji je najviše donio gostujućih bodova u Visoko. Iza njega je odmah Jusuf Čizmić koji je također Bosnu uspješno vodio na gostovanjima.

Zvuči pomalo nevjerovatno da je lider na tabeli klub koji u ovom trenutku faktički i nema Upravu. Bosna u zadnja tri kola ima maksimalan učinak i tri pobjede, da se eventualno nije desio kiks na domaćem terenu protiv Radnika iz Hadžića i onih 1:1 u ovom trenutku bi Bosna bila sama na čelu tabele. Sve ovo je bio povod da porazgovaramo sa Kurdijom Avdom, šefom stručnog štaba koji bez obzira na sve poteškoće u radu koje sa sobom nosi rad bez Upravnog Odbora ipak pravi značajne rezultate i ispisuje stranice možda neke nove Bosne.

Kakav je osjećaj nakon šest kola biti na vrhu?

Svakako da je to odličan osjećaj, tim prije što igrači daju svoj maksimum bez obzira na neke druge stvari koje možda i ne prate naše rezultate. Ja sam možda neko ko razmišlja malo kao neki sanjar pa očekujem da grad stane iza kluba, to podrazumijeva da naši rezultati probude interesovanje kod uspješnih privrednika da uđu u UO i daju podršku. Ovako ostavljeni smo dvojici, trojici entuzijasta uz sekretara Ašlamu. Sreća pa Opština redovnu uplaćuje obećanu tranšu od čega u ovim trenucima klub i preživljava.

Da li sad žalite za bodovima iz utakmice sa Radnikom u Visokom?

Ma naravno, to je bila utakmica u kojoj smo mi bili puno bolji. Radnik je imao jednu šansu i postigao pogodak. Sudija je svirao bezbroj prekršaja i nije nam dozvoljavao da igramo. Na svu sreću to smo nadoknadili u Živinicama, ali sa ta dva prokockana boda sad bi bili usamljeni na prvom mjestu.

Bosna igra odlično, u pripremnim utakmicama Bosna je u Lukama savladala i Sarajevo (dok su igrale prve ekipe bilo je 1:0 za Bosnu op.a) i Željezničar. Kad se gledaju utakmice primjeti se da igra Bosne ima smisao, postoji taktika, igrači se ponašaju prema uputama, možemo li ove sezone više od epizodne uloge i plasmana među prvih deset?

Odgovorno tvrdim, Bosna ima ubjedljivo najbolju ekipu i ligi. U Bosni igra nekoliko pojedinaca koja u ovom trenutku mogu biti nosioci igara ekipa iz Premijer Lige. Dugo igraju zajedno, dugo radimo zajedno, funkcionišemo kao jedna porodica, igrači koji su ušli u prvi tim iz mlađih selekcija odlično su se uklopili. Oni koji prate Bosnu mogli su primjetiti da se u našoj igri uopšte nije osjetio odlazak petorice standardnih igrača (Šabić, V.Džafić, Husić, Šeta, Cana), a to su odlike jakih ekipa. Da ima razumjevanja i da ima snage u Visokom da se pomogne klub, ovaj tim bi mogao do cilja koji bi ponovo oživio grad i stadion Luke, mogli bi do prvog mjesta, dovoljno smo jaki i zreli za takvo nešto.

U narednom kolu idemo GOŠK-u, ekipi koja dijeli s nama prvo mjesto, nikad nismo napravli neki rezultat u Gabeli i pored odličnog terena za igru, možemo li očekivati da i nakon četvrte utakmice zaredom ostanemo neporaženi?

Kažete da je teren odličan što zaista jeste, ali u Gabeli neke druge stvari nisu dobre za igru. Uvijek je teško igrati protiv GOŠK-a na njegovom terenu, sudije su uvijek naklonjene domaćinu. To je malo specifičan klub sa još specifičnijim načinom funkcionisanja što je najbolje primjeti u pet zadnjih kola prvenstva. Oni imaju svoje jasne računice i gotovo nikako u prvom dijelu sezone ne gube bodove kod kuće. Namjera mi je napraviti sve što se može u Gabeli, pokušati se vratiti neporažen, ali ne po cijenu da pola ekipe izgubim zbog žutih kartona, a drugu polovinu zbog povreda. Naravno, to svakako ne znači da idemo GOŠK-u u goste sa bijelom zastavom.

Na kraju pitanje da li imponuje činjenica da ste statistički trener sa najviše uspjeha na gostovanjima u istoriji Bosne?

Taj podatak su mi neki dan predočili novinari Božić i Alijagić u prisustvu Ensuda Bečara – Eka, čije mišljenja ja iznimno cijenim i poštujem. Naravno da je to lijep podatak koji ustvari puno više govori o mom radu u Bosni nego što ja mogu reći u jednom intervju za Vaš sajt koji medijski najviše daje prostora Bosni na čemu sam Vam posebno i zahvalan.

Tabela nakon šest odigranih kola
1. Krajišnik
13
2. GOŠK
13
3. Bosna V.
13
4. Jedinstvo
10
5. Radnik H.
10
6. Čapljina
10
7. Orašje
9
8. Krajina
8
9. S. Napredak
7
10. Igman
7
11. Slaven
7
12. Goražde
6
13. Omladinac
6
14. Rudar K.
6
15. Iskra
6
16. Gradina       4