Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana promocija knjige “Sira – životopis posljednjeg Allahovog poslanika”

altOsnovni odbor Mladi Muslimani iz Visokog organizirao je  promociju knjige pod nazivom ” SIRA -ŽIVOTOPIS POSLJEDNJEG ALLAHOVOG POSLANIKA” čiji je autor  hafiz prof. dr. Safvet Halilović

O knjizi čiji su izdavači El- Kalem , izdavački centar Rijaseta IZ u BiH i islamski pedagoški fakultet u Zenici govorili su mr. Mustafa Prljača, urednik El – Kalemovih izdanja, hafiz Edin Bukva, imam i hatib džamije donja mahala iz Visokog i hafiz prof.dr. Safvet Halilović, autor knjige.

„Ovu sam knjigu pisao tri godine i ovo je drugo dopunjeno izdanje. Ovo je knjiga koja tretira život, ovo „sira“  to je stručni termin – a znači upravo životni put ili biografija posljednjeg Allahovog poslanika Muhameda a.s. Značaj ove knjige je u tome što ona pokušava na jedan nov način da prikaže životni put i djelo posljednjeg vjerovjesnika. Po temeljnom islamskom učenju, čovjek je biće koje je počašćeno. Sve je stvoreno radi njega, a  on je stvoren sa jednom zadaćom, sa svrhom, a to je da spozna svoga Stvoritelja i da onda nastoji da svoj život organizuje po njegovom naputku i onome što mu je on namjenio i da uistinu bude čovjek. Čovjek je biće koje mora imati uzora, nema čovjeka koji g nema, takvog majka nije rodila niti će ga roditi. Svevišnji Stvoritelj koji je stvorio ljude sa zadaćom i svrhom, a to je da njega spoznamo i njega veličamo, dao nam je uzora, a  to je hazreti Muhammeda s.s – pojasnio je autor knjige Safvet Halilović. Halilović je profesor koji predaje predmete tefsir i Kur'ansku antropologiju na Islamskom pedagoškomfakultetu u Zenici i još nekim fakultetima  u regionu.

Promocija knjige održana  je sinoć  u Visokom u velikoj sali zgrade Općine Visoko.