Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ovako bi trebalo i u Visokom: U Kakanju postavljen još jedan eko-displej

altU vrijeme dok se u Visokom lokalna zajednica pokušava zadovoljiti otvaranjem kojekakvih besplatnih telefonskih linija za prijave smrada koji dolazi iz Preventa i dok se polahko ali sigurno iz te firme čiste i posljednji visočki kadrovi sa rukovodećih mjesta te pitanja nezadovoljnih radnika rješavaju šaketanjima za vrijeme džume po visočkim džamijama, umjesto civiliziranom metodom formiranja Sindikata … i sve dok se mi bavimo sitnim neučinkovitim dugoročnim rješenjem problema u Visokom i načinom kako spojiti ugodno s korisnim i naći zajednički interes između velikog broja zaposlenih i nepodnošljivog smrada,  Kakanj nam opet pokazuje kako se štiti grad i njegovi građani, pokazuje nam Kakanj po ko zna koji put kako se štite interesi građana i lokalne zajednice, dokazuje nam Kakanj je kako je moguće politički, ukoliko političar nema “oraha u džepovima” i ukoliko ima stav, može natjerati bezosjećajne kapitaliste da se osim svog čistog profita brinu i o okolini u kojoj rade.

Govorili smo mi o tome i ranije, jedino pravo i ispravno rješenje po pitanju smrada u Visokom je nezavisna Agencija (tako je uređeno i u Kaknju), jer u BiH takva i ne postoji niti postoji mjerni uređaj koji bi izmjerio ono što nas zanima u Visokom. To košta, ali neka košta, svakako iz budžeta godišnje dajemo toliko novca u gluposti. Da ima pameti konačno bi vijećnici inicirali naplaćivanje koncesije onima koji zadnjih 15 godina eksploatišu visočke resurse, a da pri tome u budžet unose 0 KM!? Dakle od tih para bi se moglo sve uraditi i konačno prosjećnom Visočaninu dati analiza onoga što udišu visočka djeca. Nakon analize nezavisne Agencije umjesto Preventovih uređaja u čiju objektivnost opravadano sumnjamo, Općina bi trebala kupiti sopstvenu mjernu jedinicu i displej koji bi bili povezani i u svakom momentu na najvidljivijem mjestu u gradu bi pokazivali svima nama šta to i u kojem obimu udišemo. Uz sve to u Kaknju je cjelokupan projekat koštao oko 450.000KM i na njemu sada trenutno radi 11 ljudi. Da sve ovo nisu vizije onoga koga Preventovi plačenici i domaći izdajnici pokušavaju predstaviti kao nekoga ko pokušava reketirati Prevent, evo i zvaničnih informacija iz Kaknja, tamo su otišli i korak dalje, pa pored jednog, nabavili još jedan eko-displej!

Novi eko-displej postavljen je ovih dana u ulici Alije Izetbegovića u Kaknju. Ovaj displej nakon testne faze prikazivat će trenutne vrijednosti koncentracije zagađujućih materija u zraku. Na ovaj način bit će upotpunjen mehanizam obavještavanja građana o kvaliteti zraka jer će, uz ranije postavljeni displej koji pokazuje vrijednosti zagađujućih materija nakon analize 24 sata praćenja putem mobilne stanice, novi eko-displej promptno obavještavati građane o trenutnim vrijednostima koncentracije zagađujućih materija. Svi ovi podaci koje prikuplja Općina Kakanj predstavljaju osnov za intervenciju u slučaju potrebe, u skladu sa zakonskim procedurama, kako bi se sačuvalo zdravlje stanovnika općine Kakanj.

(Info Služba Općine Kakanj)