Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Petnaest firmi iz ZDK na Sajmu građevinarstva u Budvi

altPredstavnici Privredne komore Zeničko – dobojskog kantona i Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, kao ravnopravni partneri u ime komorskog sistema Bosne i Hercegovine pripremaju zajednički nastup bh. privrednika na 32. Međunarodnom Sajmu građevinarstva u Budvi, koji će biti održan od 22. do 26. septembra u ovom crnogorskom gradu.

Osim ovog nastupa, na kojem se očekuje tridesetak bh. firmi, Privredna komora ZDK i Biznis servis centar Ze – do kantona će upriličiti kolektivnu posjetu Sajmu petnaestak firmi sa područja Ze – do kantona.

– Sajam je lani okupio više od 360 učesnika iz trideset zemalja, a cilj našeg nastupa je svake godine prezentiranje firmi iz Bosne i Hercegovine u oblasti građevinarstva. Pokrivenost uvoza izvozom BiH u prvoj polovini godine prema Crnoj Gori je 508 posto, odnosno na svaku uvezenu marku izvezemo u Crnu Goru pet. Tako smo uvezli 29, 5 a izvezli 150, 4 miliona KM, prema čemu je Crna Gora jedan od najpovoljnijih bh. privrednih partnera. Kada je u pitanju Ze – do kanton, uvezli smo 2, 04, a izvezli roba u vrijednosti 11, 3 miliona KM, pa je omjer čak 554, 19 posto, kaže Botonjić.

Crnogorski privrednici će već početkom oktobra uzvratiti posjetom na ZEPS-u u Zenici, jer je zemlja partner ovogodišnjeg Generalnog bh. sajma upravo Crna Gora.

(www.zenicablog.com)