Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dino Dvornik 10.08.1964 – 07.09.2008

altNije pretjerano reći da je Dino bio istinski revolucionar na našim prostorima koji nam je demonstrirao da je moguće i drugačije od uvriježenog stanja svijesti. Slagali se mi sa njegovim načinom života ili ne, Dini Dvorniku se mora priznati velika zasluga u razvoju kulturnog bića na prostorima nekadašnje Jugoslavije, doduše pri njenom samom kraju ali zahvaljujući i njemu ostao je značajan broj normalnih koji se danas povezuju bez obzira na besmislene granice i blokade.

Poznato je da se među prvima manje-više uspješno suprostavio zadatim uzusima koji su teško mogli svariti drugačiji način razmišljanja. Prvi je istinski funker na ovim prostorima i to je sa nekoliko logičnih oscilacija istjerao do samog kraja. Usudio se mijenjati svije(s)t.

Split će ga pamtiti, u to ne treba sumnjati ali će biti upamćen i van Splita, van Hrvatske, van prostora nekadašnje Jugoslavije, gdje jeste bio jedna od istinskih zvijezda. Pamtiće ga prijatelji ali i neprijatelji kojih svaki živi stvor stekne za svog postojanja. Međutim, Dino i dalje postoji jer i dalje se slušaju njegovi Slonovi, njegove Afrike, a važi za autora jedne od najljepših ikad ispjevanih balada na ovim prostorima, pa usudio bih se reći i svijeta (pogledati na kraju teksta).

Svugdje je bio i sve je prošao. Bio anđeo i vrag, bio dobar i loš. Dobacio je i do Holivuda sa “Petim elementom“. Rođen 10. augusta 1964. godine, otišao je dalje 7. septembra 2008. Za 44. godine boravka na Zemlji nam je ostavio djelo. Iako svi imamo mogućnost da iza sebe ostavimo nešto po čemu ćemo biti upamćeni, rijetkima to, ako i pokušaju, pođe od ruke.

Mada se neki možda neće složiti sa sljedećom konstatacijom, zarobljeni svojim sujetnim razlozima, nije pretjerano reći da je Dino bio istinski revolucionar na našim prostorima koji nam je demonstrirao da je moguće i drugačije od uvriježenog stanja svijesti.

Dosta peglanja, pređimo na stvar… > http://www.youtube.com/results?search_query=dino+dvornik&aq=1

 

piše: Nermin Čengić