Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zaštita okoline: ArcelorMittal ulaže 100 miliona eura, Cementara Kakanj do sada uložila 45 miliona – koliko društveno odgovorni ulažu u Visokom?

altOkolinske dozvole za četiri pogona kompanije „ArcelorMittal“ Zenica, za koja ovi dokumenti do kraja 2009. nisu izdati, u završnoj su fazi i nadamo se da će biti izdati do kraja avgusta,- izjavio je za RTV Zenica Tomislav Lukić, koordinator Komisije za izdavanje okolinskih dozvola „ArcelorMittalu“ u Zenici.

Aktivnosti federalnog ministarstva okoliša i turizma oko izdavanja četiri preostale okolinske dozvole za pogone kompanije „ArcelorMittal“ u Zenici, uključuju i postupak dodjele dozvole za „Mittalovu“ koksaru, koja ni u najboljim uslovima ne može osigurati punu funkciju željezare, ali ne podliježe bat-ovima, odnosno standardima takozvanih najboljih raspoloživih tehnologija, dodao je Tomislav Lukić, inače i savjetnik u ministarstvu okoliša i turizma.

Investicije u staru koksaru podrazumjevaće osiguravanje maksimalne moguće zaštite okoliša, pogotovo mjera smanjenja emisije ugljikovodika iz koksnih postrojenja.

Naš sagovornik ističe da je „ArcelorMittal“ već poduzeo niz mjera i obezbijedio investicije u sistem zaštite okoliša, bez obzira na rokove u okolinskim dozvolama, koje se odnose na period od pet godina od dana izdavanja.

Poznato je da je “Mittal” podnio zahtjeve za dobijanje okolinskih dozvola za deset pogona i industrijsku deponiju „Rača“, ali i da je ministarstvo najavilo izdavanje svih do kraja 2009. godine. S krajem avgusta 2010., u ovom slučaju, preostaće još dozvola za odlagalište „Rača“ koja je i za ovo ministarstvo, očito problem.

„ArcelorMittal“ prošle godine je prihvatio obavezu ugradnje filtera, elektrofiltera, prečišćivača otpadnih voda i još niz drugih mjera koje će utjecati na smanjenje zagađenja životne okoline, u koje će menadžment kompanije u slijedećih četiri do pet godina uložiti oko 100 miliona eura.