Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

RAK podsjeća na obavezu praćenja Općih izbora u BiH

altRegulatorna agencija za komunikacije podsjeća na obavezu poštivanja Poglavlja 16. Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, a u vezi sa održavanjem Općih izbora u BiH 3. oktobra 2010. godine. Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom pomenutih izbora odnosi se na sve elektronske medije u BiH, saopštio je RAK.

Službeni početak izborne kampanje za Opće izbore u BiH je 3. septembra i traje 30 dana. 

U skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora, odnosno 3. septembra.      

Elektronski mediji obavezni su dostaviti Agenciji raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje.      

Od dana početka izborne kampanje počinje i obaveza čuvanja snimaka svih programa u trajanju od 30 dana.     

Agencija podsjeća da izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve elektronske medije.     

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 2. oktobra u 7.00 sati, i traje do njihovog zatvaranja.      
Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora je dostupan  na web stranici Agencije www.rak.ba , a lista ovjerenih političkih subjekata za pomenute izbore može se naći na web stranici Centralne izborne komisije BiH (www.izbori.ba.)

Posted in BiH