Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Penzioneri KTK dali rok Upravi i Vladi FBiH do utorka 27.jula

altGrupa od oko 70 penzionera KTK Visoko, okupila se jutros u 9.00 sati izpred zgrade Uprave u naselju Prijeko, zahtijevajući od menadžmenta preduzeća i nadležne Vlade Federacije BiH, rješavanje njihovog statusa. Ukupno 252 penzionera čekaju na uplaćivanje radnog staža, otpremnine i zaostale plate. Penzioneri su na rubu egzistencije i poručuju predstavnicima Vlade i Uprave da se neće povući, već će istrajati u svojim zahtjevima.

alt“Ja sam ovdje bila radnica 38 godina, još mi duguju 8000 KM plaća, a ništa nemamo. Ni uplaćen radni staž, ni zdravstveno osiguranje niti otpremninu.” – ističe jedna od penzionerki ovog nekadašnjeg privrednog giganta, Envera Habibija.

“Mi smo predlagali da se penzioneri rješavaju u nekim etapama od po 40 osoba, ali iz Vlade nam stalno ponavljaju da je to nemoguće, te da će se ići s rješavanjem svih penzionera. Nama se više niko nije obratio, mi dolazimo i molimo, ali ništa.”

Penzioneri najavljuju da neće odustati od svojih zahtjeva, te da će čekati ispred zgrade Uprave na odgovore.

Odgovori su brzo stigli, kada im je aktuelni v.d direktora KTK Admir Hodžić  kazao da se radi na rješavanju uvezivanja njihovog staža, te  da bi trebao biti rješen u narednih nekoliko dana. Penzioneri su najavili novo okupljanje u utorak 27.jula u  10.00 sati do kada očekuju obećano rješavanje njihovog statusa.

“Činjenica je da taj proces traje poprilično dugo, ali ja ovom prilikom neću optuživati nikoga pa ni Vladu Federacije BiH. Ja sam iznenađen radom službe koja je trebala pripremiti te obrasce, a nije uradila kako je zakonito. Svi se moramo uozbiliti, a posebno uposlenici KTK koji rade na nekim rukovodnim poslovima, posebno administrativnim jer se ovi poslovi moraju voditi urednije i pedantnije. Obezbjeđena su određena sredstva za jedan broj penzionera, a ima ih i da čekaju od 2002.g., a nije moguće riješiti njihove statuse, upravo iz navedenih razloga. Mi orijentaciono znamo da su to 2 miliona i 94 hiljade KM, a  ta sredstva su potrebna za uvezivanje staža zaključno sa 10. julom 2010.g. Molim razumne ljude da se strpe još malo, pravda je na njihovom putu” – istakao je u izjavi za www.visoko.co.ba Hodžić.

Hodžić je uputio poziv i svim političarima, da ovo predizborno vrijeme ne koriste za lažna obećanja, već da se potrude, svako u svom domenu da se riješe goruća pitanja privrede Općine Visoko.

alt