Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kantonalna Uprava Civilne zaštite: Danas obuka vatrogasaca

altNa osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zaštite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, izvještavamo Vas o slijedećem:

 

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije i pomoć građanima Kantona. Evidentirano je 14 poziva građana koji izražavaju negodovanje, zbog buke, ispuštanja dimova i plinova iz pogona „Arcelor Mittala“ u Zenici.

 

Na području Kantona saobraćaj  se odvija bez posebnih zastoja i ograničenja. U toku je rekonstrukcija mosta u Topčić Polju na putnom pravcu Zenica-Žepče.  Saobraćaj se odvija alternativnim putnim pravcima.

 

Na području Kantona zabilježeno je narušavanje javnog reda i mira u 9 slučaja, evidentirano je 1 krivično djelo i zabilježeno je 10 saobraćajnih nezgoda.

 

Na području Kantona snabdijevanje vodom je uredno.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Telefonske i druge veze su u funkciji i bez prekida.

Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je  +20  0C, a  na području Kantona od  +17 0C do +29 0C.

 

Zavidovićki vatrogasci intervenisali su u ulici Fabio Moreno, gdje je došlo do požara montažne zgrade. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen a pričinjena je neznatna materijalna šteta. Ostale vatrogasne službe obavljale su svoje redovne poslove i zadatke.

 

Danas 20.07.2010.g u Kaknju, na poligonu Profesionalne vatrogasne jedinice, Kantonalna uprava civilne zaštite realizuje jednodnevnu obuku vatrogasaca Profesionalnih vatrogasnih jedinica s područja Zeničko-dobojskog kantona. Praktični dio osposobljavanja vatrogasaca iz Zenice, Kaknja, Maglaja, Vareša, Žepča, Olova, Zavidovića, Visokog i Tešnja obuhvatit će upotrebu i korištenje novih brzih vatrogasnih vozila i hidrauličnih spasilačkih alata proizvodjača HOLMATRO, koji se koriste u slučajevima vatrogasnih intervencija kod udesa u prometu, prilikom spašavanja unesrećenih iz havarisanih vozila.

Obuka če se realizovati u saradnji sa instruktorima firme Vatropromet iz Zagreba, koja je ekskluzivni zastupnik opreme HOLMATRO na tržištu Hrtvatsle, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Svim učesnicima obuke uručit će se certifikat kojim se potvrđuje njihova osposobljenost za ove vrste intervencija.

Tabelarni prikaz broja oboljelih lica zaraženih brucelozom po općinama koji se liječe u Kantonalnoj bolnici Zenica, za dan 20.07.2010.godine

R/B

OPĆINE

ZDK

BROJ OBOLJELIH

1

Zenica

2

2

Maglaj

3

Visoko

1

4

Tešanj

5

Kakanj

6

Žepče

7

Olovo

8

Breza

9

Zavidovići

10

Vareš

11

Doboj-jug

12

Usora

Ukupno:

3

R/B

OPĆINE

SBK

BROJ

OBOLJELIH

1

Travnik

1

2

Bugojno

2

3

Vitez

4

G.Vakuf

5

D.Vakuf

6

Busovača

7

Kiseljak

Ukupno:

3

 

U Kantonalnoj bolnici Zenica na liječenju nalazi se 6 pacijenta oboljela od bruceloze. U 2008.g ukupno se na liječenju nalazilo 320 pacijenata, u 2009.g 153. Do sada se na liječenju nalazilo 27 pacijenta.