Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Više od 40 nevladinih udruženja podržalo volontersku akciju MRAV “Bosanske piramide 2010”

Četrdeset četiri nevladine  organizacije i udruženja iz Visokog  dali su podršku ovogodišnjoj volonterskoj akciji „Mrav Bosanske piramide 2010“ – saopšteno je danas novionarima nna press konferenciji Foruma građana Visoko. Kako je istakao Ismet Karasalihović predsjednik Forum-a, cilj davanja podrške je podržavanje napora Fondacije AP „Bosanska piramida Sunca“ da se ova akcija održi ove godine te da joj se da potreban publicitet.

 „Čini mi se da ova Fondacija koja radi na otkrivanju ovih piramidalnih znamenitosti u Visokom, više je dala za Visoko i njegovu prezentaciju nego sve dosadašnje naše aktivnosti“ – istakao je Karasalihović.

„Zaštio mi sve ovo radimo“ –uime Foruma građana i nevladinih organizacija pojasnio je Nurija Rašidović.

„Primjetili smo da je aktivnost u vezi s piramidama malo stala, da se javlja otpor kod pojedinih ljudi oko radova i daljih istraživanja. Zato je Forum građana okupio nevladina  udruženja, sportska i druga udruženja da se aktivno uključe i daju svoju podršku da pomognemo da se postojanje piramida dokaže“ – naglasio je Nurija Rašidović.

 Ističući kako podrška s područja Općine Visoko iz vladinog i nevladinog sektora ne nedostaje, ali kako se za dalju popularizaciju i nastavak aktivnosti moraju uključiti i viši nivoi vlasti, član Komisije Foruma građana Elbis Rašidović naglasio je da se od svih nivoa vlasti, a posebno od nadležnih ministarstava traži da pomognu Fondaciji i Općini Visoko u organizaciji prve međunarodne radne akcije volontera MRAV” Bosanske piramide 2010“ na kojoj će uzeti učešća volonteri iz 23 zemlje s četiri kontinenta.

„Ova akcija je od šireg značaja ne samo za arhelogiju  i naučna istraživanja, već i za pozitivni imidž BiH i druženje mladih iz čitavog svijeta. Od komisiej za zaštitu nacinalnih spomenika tražimo da prestanu sa blokadama  istraživanja bosanskih piramida i omoguće daljnja iskopavanja nosebno na području Piramide Sunca“ – istakao je Rašidović.

Želeći dočarati svakodnevne posjete piramidima i tunelima Haris Delibašić iz Fondacije AP „Bosanska piramida Sunca“ je istako da su prije nekoliko dana tunel na Ravnama  i piramide Sunca i Mjeseca posjetili turisti iz Hrvatske i Slovenije, što je vrlo česta pojava posebno sada kada se i vremenske prilike popravljaju. Delibašić je istako izuzetnu važnost medija u cijeloj ovoj priči, jer su nakon gostovanja istraživača Semira Osmanagića na Hrvatskoj TV , sve češći dolasci turista iz Slovenije i Hrvatske, ali i iz drugih zemalja regiona.

Velika volonterska radna akcija MRAV „Bosanske piramide 2010“ na lokacijama u Visokom počet će u mjesecu junu i trajat će do septembra 2010.g. Sredinom  mjeseca maja bit će održana sveobuhvatna prezentacija o dosadšnjim radovima na istraživnju lokacija u Visokom.