Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kad već ne znamo sami onda nije sramota prepisati od Zenice i Kaknja kako se oni bore za zaštitu životne sredine

Podatak da je Cementara u Kaknju uložila do sada 47 miliona KM za kontrolu čistoće životne okoline, odnosno podatak da je u Zenici i konačno dokazano da povrće oko Arcelor Mittala nije jestivo svakome normalnom bi trebao biti pokazatelj da je vrijeme da se i u Visokom vlast konačno počne baviti suštinom problema ekologije i kontrole zagađenja općine. Međutim iz sebi ( a i nama) poznatih razloga, umjesto suštine, visočki politikanti se bave formom, pa tako sa  govornice  za vrijeme sjednica općinskog Vijeća valjaju kojekakve gluposti i zamjenom teza pokušavaju napraviti smutnju na način da ih više zanima zašto lokalni mediji ne posjećuju poltronske press konferencije umjesto da nam omoguće zakonsko pravo da saznamo šta udišemo. Evo kako se savjesniji od nas ponašaju u sličnim situacijama, riječ je o glavnom gradu našeg kantona:

Komisija za praćenje stanja okoliša Općine Zenica objavila je da je Federalni zavod za agropedologiju iz Sarajeva, za potrebe Općine Zenica uradio Elaborat o zagađenosti zemljišta neorganskim i organskim polutantima na području općine Zenica. 

“Rezultati preliminarnih istraživanja iz aprila 2010.godine navedeni u Elaboratu pokazuju da je sadržaj teških metala u zemljištu pored Tetova, Banloza, Podbrežja i Gradišća veći od dozvoljenih vrijednosti. Sadržaj olova, cinka i nikla u svim uzorcima, te kadmija u većini uzoraka je veći od dozvoljenih vrijednosti, a kroma u dva uzorka”, kaže Muhamed Pašić, predsjednik spomenute Komisije. Elaborat je pokazao, kako je radioaktivnost zemljišta na ispitanom zemljištu, ispod graničnih vrijednosti. Kako je izjavio dr.Šefket Goletić, član Komisije za praćenje stanja okoliša Općine Zenica, Elaborat o zagađenosti zemljišta neorganskim i organskim polutantima na području ove općine bit će predmet rasprave na prvoj narednoj sjednici Vijeća općine Zenica.