Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježen Međunarodni Praznik djece 23.april

Međunarodni praznik djece 23. april obilježen je danas u Gradskom kinu u Viskom. Radi se o projektu koji je organizovan u saradnji sa Lot kućom Ured u Visokom na kojem su danas učestvovali učenici visočkih osnovnih i jedne škole iz Kaknja. Praznik djece 23.april utemeljio je osnivač Republike Turske Mustafa Kemal Ataturk 1929.g., o čemu je danas više govorio major LOT kuće Isa Kalajdži.

„23.aprila 1920.g. naš veliki vođa Mustafa Kemal Ataturk je izborio nezavisnost Republike Turske i taj dan je poklonio djeci. Od 1929.g. 23. april se obilježava kao Međunarodni praznik djeteta. Našje  veliki vođa Ataturk vidio budućnost u našoj djeci i taj dan je njima poklonio na velikoj Narodnoj Skupštini R Turske. Od tada se praznik proslavlja i mi njime pokazujemo da vidimo budućnost u našoj djeci“ – izjavio je za Radio Q major Kalajdži.

 

U dvosatnom programu u prepunoj sali Gradskog kina djeca su izvela muzičke, dramske  i recitatorske sadržaje sadržaje  uz simboliku prijateljstva između BiH i Turske.