Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otvoreno pismo vijeća zaposlenika: Stop medijskoj hajci na Prevent!

Došli smo u posjed dokumenta kojim navodno “Vijeće zaposlenika Preventa” u ime svih zaposlenih traži da se obustavi “medijska hajka” na Prevent!? Ako je “medijska hajka” što smo objavili da je neko ukrao 64 kože ili ako je medijska hajka što vijećnici postavljaju pitanja u Vijeću odnosno zastupnik u Parlamentu  Hilmo Neimarlija radi isto onda očito pričamo drugačijim jezicima i ne živimo u istoj zemlji!? Koliku medijski hajku vodimo protiv Preventa, odnosno koliko smo (ne)transparentni govori podatak da “Otvoreno pismo Vijeća zaposlenika” objavljujemo u cjelosti i prije nego rukovodeći kadar prinudno natjera sve uposlenike da ga potpišu. U narednim redovima uživajte u poltronizmu onih koji van kapija Preventa misle kao i mi ostali Visočani:

“Društvena odgovornost oslanja se na ljudski potencijal kao nosioca razvoja firme, a uspjeh stvaraju motivisani i educirani zaposlenici kojima kompanija omogućava da se razvijaju usporedno s njom. Sve ovo vrijeme Prevent je ulagao u svoje zaposlenike i mi se ponosimo što smo dio ove kompanije, što u Bosni i Hercegovini radimo sa kupcima koji su diljem Evrope, zadovoljavamo stroge zahtjeve automobilske industrije i idemo u korak sa savremenim zahtjevima evropskog poslovanja. Prevent je zaposlenicima, od šivača, preko majstora, do rukovodioca omogućio poslovno usavršavanje službenim obilascima naših kupaca i partnera u EU, Rusiji, Kanadi, Americi, kao i priliku da upoznamo vrhunske svjetske stručnjake tokom njihovih posjeta našim postrojenjima.

Prevent je sve ove godine svog rada u Visokom pomagao društvenu zajednicu, uplaćivao sredstva za gradnju i adaptaciju raznih objekata (Džamija na Bucima, Tekija šejh H.ef.Numanagića), Lovačko društvo “Srndač”, Udruženje roditelja ubijene djece, Dom za stara i iznemogla lica, podrška mnogobrojnim sportskim kolektivima, podrška Danima Zaima Muzaferije, pomagao rad Arheološkog parka Bosanska piramida Sunca, klub ritmičke gimnastike, školu rukometa, sportske turnire, koncerte, humanitarne akcije, donacija za mamograf u Visokom, pomaže rad bh. književnika (Isnam Taljić, Hazim Akmadžić, Emir Sokolović), itd.

U Preventu svako ima mogućnost da napreduje i pokaže svoj puni potencijal, te su danas na odgovornim pozicijama upravo ljudi iz Visokog i okoline. Iako je prošla godina bila kobna za automobilsku industriju možemo reći da su se te posljedice minimalno odrazile na sudbinu zaposlenika Preventa.

Prevent je firma koja zaposlenicima pruža osjećaj sigurnosti, redovne plate, uplatu doprinosa za zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje; koja popravlja kompletnu sliku privrede visočke regije pa i kompletnog Zeničko-dobojskog kantona; koja zapošljava 1500 zaposlenika Visokog, Breze, Kaknja i okolnih sela i za Prevent se indirektno, egzistencijalno vežu i članovi njihovih porodica.

U Bosni i Hercegovini nijedna informativna emisija ne može proći bez negativnih vijesti o štrajkovima u firmama gdje radnicima bez uvezanog staža i zdravstvenog osiguranja duguju desetine plata. Bolno je što je u takvoj državi pokrenuta gnusna kampanja protiv firme koja je itekako društveno odgovorna samom činjenicom da se redovno isplaćuju plaće zaposlenicima. Ova firma je veliki oslonac bankama, privatnim firmama i državnim institucijama jer je Prevent veliki kupac i redovno isplaćuje sve svoje obaveze.

Bolno je što je u tu kampanju uključeno i Općinsko vijeće koje su velikim dijelom izabrali i Preventovi zaposlenici. Bolno je i što gospodin Hilmo Neimarlija, Visočanin, ne vidi Prevent kao svijetlu tačku u ovom mračnom bosanskom (visočkom) tunelu.

Ne možemo ni zamisliti na šta bi bez Preventa ličila ionako bljutava i anemična čaršija u kojoj su se juče sa transparentima “Umiremo od gladi” okupili naši sugrađani, komšije, rođaci, radnici KTK, Vitexa, Kovine i Zvijezde. Naši prijatelji iz Krupne kože KTK već danima štrajkuju glađu.

Svaka industrija nosi svoj miris, ali je bitno da ovaj nije štetan po zdravlje. Ovo što se događa našim kolegama iz drugih kompanija je stvarni problem ovog društva. Bila to zavist, radoznalost ili tek želja za senzacijom, u ime zaposlenika koji u ovoj firmi pošteno zarađuju svoj hljeb molimo da se zaustavi ova medijska kampanja i pustite nas da radimo i svijetla obraza budemo dio ove zajednice.”