Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Protesti u Visokom – radnici na ulicama: Odjeveni u skupu kožu, a nemaju šta da jedu

Radnici KTK, Vitexa, Kovine, Zvijezde okupili su se danas u Visokom na protestnoj šetnji kojom žele izraziti  nezadovoljstvo svojim statusom. Većini ovih radnika duguje se i do dvadeset ličnih dohodaka, posljednjih devet godina nije im uplaćeno zdravstveno i socijalno osiguranje, a i ostala radnička prava nisu zadovoljena. Oko 1500  okupljenih radnika kojima su se pridružili i brojni građani Visokog s ciljem podrške, obišli su glavne ulice Visokog u protestnoj šetnji kako bi skrenuli pažnju javnosti  i nadležnih kantonalnih i federalnih institucija na njihove probleme.

Povorka se uputila iz naselja Prijeko, ispred KTK, preko Sebilja, Kraljevca, Rosulja do semafora, pa ulicom Branilaca pored Doma zdravlja i zgrade Općine Visoko  do naselja Prijeko. Radnici i predstavnici Sindikata jedinstveni su u svom stavu, žele pomoć federalne Vlade i rješavanje njihovih problema.

„ Mi smo nezadovoljni ponašanjem većinskog vlasnika preduzeća KTK, Vlade Federacije koja nema sluha za naše probleme. Ne nude nam ništa, ni plate, ni posao. Mi ne znamo za šta im služimo. Naš najveći problem je to što nam staž nije uvezan već devet godina, duguje nam se i do dvadeset ličnih dohodaka u zavisnosti od OUR-a, tu je Uprava napravila raskol. Oni koji izvoze dobili su plaću, a ostali koji rade ovdje za ovo tržište, nemaju ništa“ – ističe Ramiz Halilović član Sindikata KTK Visoko.

Zajednički problem svih visočkih preduzeća i njihovih radnika koji su se okupili na današnjoj protestnoj šetnji je neuvezivanje radnog staža, zdravstveno i socijalno osiguranje, ali i nepokretanje proizvodnje u velikom dijelu fabrika. Pokretači današnjih protesta su radnici i sindikat KTK koji su i najbrojniji, ali prate ih i radnici Kovine, Zvijezde i Vitex-a.

„Nemamo pravo na liječenje, neredovna su nam i nedovoljna primanja, a  i posla je sve manje. Za nas  ima tržišta, ali Vlada ne radi na našem osposobljavanju. Ne može se živjeti bez plaće, mi smo i gladni i žedni, bez egzistencije. I ovo što dobijemo je ispod svakog minimuma, kao socijalna pomoć, da je barem redovno, ali nije.“ – ističe Rabija Puščul članica Vitex-ovog Sindikata.

Jedna od ironija današnjeg skupa, je da su svi radnici odjeveni u skupe kožne  predmete, a nemaju šta da jedu. Kožne jakne, torbe i cipele, većinom „demode kroja” dio su kompenzacije koju povremeno dobiju za neisplaćene plaće.

Nekadašnji sinonimi razvijene privrede, radničke stabilnosti i sigurnog tržišta bila su ova visočka preduzeća čiji radnici danas bukvalno mole za pomoć. Gladni, puni gorčine i skoro bez nade, odlučili su se za ovaj korak, želeći skrenuti pažnju na svoje dugogodišnje probleme.

Nakratko prekinut štrajk glađu radnika Fabrike krupne kože KTK  ponovno je sinoć aktiviran. Njima su se pridružili i radnici Fabrike krzna, pa glađu štrajkuje oko 150 radnika ove dvije fabrike. Kako ističu iz ovih pogona, neće odustati od svojih zahtjeva za isplatom druge polovine plaće i pokretanja proizvodnje u ovim fabrikama.

„Dobili smo dio plaće, drugi je trebao biti u ponedjeljak, ali nema još ništa. Obećano nam je pokretanje proizvodnje još prošle sedmice, ali ništa nije ispunjeno“ – ističe Rešad Ćesa predstavnik štrajkačkog zbora radnika.

U ovom pogonu radnici smatraju da se protestnom šetnjom ne mogu ostvariti tražena prava radnika, pa su se odlučili na štrajk glađu.

Radnici visočkih preduzeća koji su danas učestvovali u protestnoj šetnji, nisu sami u svojim zahtjevima. Nekoliko desetina hiljada radnika u FBiH bori se za uskraćena prava, a u velikom broju slučajeva kao krivac za njihov današnji status, navodi se federalna Vlada. U godinama recesije, ukidanja boračkih prava, novim kreditnim zaduženjima, smanjenim budžetskim prilivima, radnička klasa nema mnogo razloga za nadu, ali je činjenica da su njihovi uslovi za život minimalni, pa se izlazak na ulice čini kao logičan slijed stvari.