Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reakcije: Poštovana gospodo, visočki mediji su servis interesima građana, a ne njihov pravni zastupnik

U petak, 19. marta 2010. u 14:00 objavili ste tekst pod naslovom Ko je netransparentan u Visokom čime ste me bezuvjetno ponukali da, kao društveno odgovorna osoba ovoga grada iznesem svoje zapažanje oko ovog naslova.

„Svojim namjernim nedolaskom RTV Visoko, Radio Q i internet portal visoko.co.ba javnosti nisu ponudili istinite informacije nego su odlučili da građani budu informirani na osnovu glasina. Ovi mediji očigledno žele da svoje izvještaje baziraju na osnovu poluinformacija i da špekulišu neprovjerenim podacima, što je u suprotnosti sa osnovnim načelima novinarstva i očit znak njihove neprofesionalnosti. Da je njima stalo do lokalne zajednice, pojavili bi se na konferenciji za novinare i postavili pitanja koja zanimaju obične građane. Umjesto toga, svojim (ne)djelovanjem ne samo da nisu predstavljali interese građana, već su u isto vrijeme ukaljali i novinarsku profesiju“, završen citat.

Da Vaš nedolazak na jedan ovakav poziv može biti namjeran, to bih možda i mogao povjerovati, ali u to, da u nekoliko posljednje objavljenih tekstova vezanih za prevent imate posla sa „neobrazovanim licima“, e to je već previše u tvrdnjama ovih društveno odgovornih, sa druge strane medalje. Ovdje se osvrćem na tekst objavljen u ponedjeljak, 01. marta 2010. u 14:16 objavljenog upravo sa ciljem transparentnosti čak i prema široj lokalnoj zajednici, a ne suprotno, kako su to kadri tvrditi iz preventa. Možete jedino (ne)pročitati tekst pa tvrditi da se radi o glasinama, neprovjerenim podacima i neistinitim informacijama koje imaju za cilj da nekoga „odbrane“ ili „okrive“. Ako se nama, običnim građanima, već toliko govori o transparentnosti, zašto društveno odgovorni o tome, onda nisu vodili računa onda kada se preventov tečni otpad 2005. godine našao na lokalitetu divlje deponije otpada u Očazima, inače lokalitetu prirodnih močvara od posebne važnosti koje, osim što su ugrožene do krajnje mjere, predstavljaju prirodne raritete.

Osim toga, društveno odgovorna gospoda koja štiti interese lokalne zajednice naravno zna, samo običan svijet ne zna da član 74. Zakona o zaštiti okoliša (Službene novine FBiH 33/03), stav 5. propisuje uslove pod kojim se i prije isteka zakonskog roka, dakle prije 2012. godine može preispitati njihova okolinska dozvola, pa doista ne vidim u čemu je onda problem?

Sve mi se više čini da, u ovome gradu „što manje znate i smotaniji ste“ to vas okvalificiraju „sposobnijima“ oni koji diktiraju ekonomsku i drugu politiku u konkretnim uslovima lokalne sredine. Ovo uopće nije čin nekakve zaštite, jer moje kompetencije izlaze van tih okvira, ali zato jesu činjenice koje u Visokom očigledno nekome smetaju.

Sa poštovanjem,

Šabanović, ELVEDIN dipl.ing.