Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ejup Ganić pušten na slobodu – Ne može napustiti London

 

Viši sud u Londonu odlučio je da se bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić brani sa slobode, potvrdila je za Sarajevo-x.com Emina Ganić.

Prema riječima njegove kćerke, sudija je odlučio da bivši član ratnog Predsjedništva BiH bude pušten na slobodu uz kauciju od 200.000 funti koja je ranije određena, a koju je obezbjedila Sanela Jenkins.

Sudija koji vodi slučaj na suđenju je rekao da je prethodno ročište prekinuo kako bi Srbiji dao priliku da dostavi dokaze koji bi opravdali hapšenje Ganića.

Nakon što Tužilaštvo Srbije nije uspjelo dostaviti nikakve relevantne dokaze sud je odlučio da nema nikakvih razloga da sud odbije kauciju i da Ganić bude još jedan dan u zatvoru. Ejup Ganić se planira pojaviti na ročištu koje je zakazano za 25. mart kada se bude odlučivalo o meritumu. Do tada će morati boraviti na londonskoj adresi.

Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, uhapšen je 1. marta u Londonu “na osnovu preliminarnog zahtjeva srbijanskih vlasti”. Uhapšen je zbog sumnje da je u maju 1992. učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, te mu je određen pritvor do 29. marta ove godine.

Na ročištu za razmatranje validnosti zahtjeva Srbije za ekstradiciju, održanom pred Osnovnim sudom u Londonu 9. marta, Sud je od vlasti u Srbiji zatražio da dostave svu dokumentaciju u slučaju protiv Ganića, a prema Ugovoru o izručenju između Srbije i Velike Britanije, za to imaju 45 dana.

Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom upućena je Velikoj Britaniji u srijedu, 10. marta, radi predaje Ganića Višem sudu u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji”, saopćeno je iz Ministarstva pravde Republike Srbije.