Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zdenka Merdžan: Dvije škole po jednim krovom gledano suštinski, ne postoji u ZDK

Ministrica obrazovanja,nauke,kulture i sporta Zeničko dobojskog kantona /ZDK/,Zdenka Merdžan,izjavila je danas da fenomen „dvije škole po jednim krovom“,gledano suštinski, ne postoji u ovom kantonu.

-Ovo Ministarstvo je poduzelo sve potrebne korake da se svim učenicima omogući školovanje po jednakim uslovima,poštujući zakonske obaveze,a drugo je pitanje kako politika na terenu radi na razdvajanju djece,istakla je ministrica Merdžan.

Prema njenim riječima,ZDK se ne može porediti sa Hercegovačko-neretvanskim i Srednjebosanskim kantonom,u kojima je puno primjera fenomena „dvije škole po jednim krovom.

-Vodili smo aktivnosti da naše škole budu pravno objedinjene,uključujući zajednički menadžment,administraciju,mješovite školske odbore,Vijeće roditelja,zajedničke vannastavne aktivnosti,zbornicu,nastavnike,korištenje fiskulturne sale i zvono za početak ili kraj nastavnog sata,kao i korištenje zajedničkog ulaza.

-Imamo samo, uslovno loš primjer u maloj područnoj školi u Bradićima,općina Maglaj,koju prije podne pohađaju učenici hrvatske nacionalnosti,a popodne Bošnjačke i tu područnu školu jedni smatraju dijelom Osnovne škole „Fra Grga Martić“ Ozimica,općina Žepče,odnosno Osnovne škole „Maglaj“.

-Što se tiče škole u Tešanjci,svojom kampanjom načelnik općine Usora je preveo učenike hrvatske nacionalnosti u novoizgrađenu školu u Usoru i time razorio ono što je godinama građeno,pojasnila je ministrica Merdžan.

U Žepču djeluje Mješovita srednja škola sa zajedničkim mješovitim menadžmentom i školskim odborom,pri čemu lokalna politika učenike i nastavnike hrvatske nacionalnosti nastoji usmjeriti u Katolički školski centar.

-Bilo bi dobro da su Hercegovačko-neretvanski i Srednjebosanski kanton i svi parlamenti prepoznali i podržali naša nastojanja i dostignuća u eliminisanju fenomena dvije škole po jednim krovom,jer bi smo time daleko odmakli u procesu objedinjavanja,kazala je ministrica Merdžan.

Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usvojili su 16. februara tekuće godine 3 zaključka,čijom bi realizacijom trebalo da bude riješen problem segregcije bošnjačke i hrvatske djece koja pohađaju „dvije škole po jednim krovom“.

(RTV Zenica)