Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Udruženje BIHPAK podržava konferenciju „Upravljanje opasnim i neopasnim otpadom u regiji“

Međunarodna konferencija “Upravljanje opasnim i neopasnim otpadom u regiji”, održava se od 11. do 13. februara 2010. u Zenici (Hotel „Zenica“), u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a uz podršku brojnih partnera među kojima je i jedan od glavnih,  Udruženje za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u BiH (BIHPAK).

Cilj konferencije, koja će okupiti predstavnike relevantnih institucija i privrednih subjekata iz BiH i regije, je otvaranje dijaloga i pronalaženje rješenja trenutne situacije upravljanja otpadom u BiH.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koje BIHPAK podržava ili realizira u cilju pronalaženja odgovarajućeg zajedničkog i održivog rješenja upravljanja otpadom za cijelu BiH, koje će imati pozitivne efekte po okoliš i kvalitet življenja građana.

Jedan od njih je i implementacija pilot projekta pod nazivom “Primarna selekcija ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada na teritoriji općine Gračanica”, koja je počela krajem 2009. godine, također u saradnji sa Federalnim ninistarstvom turizma i okoliša u svrhu simulacije budućeg rješenja sistema prikupljanja, povrata i reciklaže ambalažnog otpada u zemlji, što bi bila osnova za kreiranje budućeg sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini i kreiranje zakonskog okvira iz ove oblasti. 

O BIHPAK udruženju:

BIHPAK su osnovale bosanskohercegovačke kompanije krajem 2007. godine jer je u Bosni i Hercegovini prepoznata potreba za rješavanjem pitanja prikupljanja i zbrinjavanja ambalažnog otpada. Zalažese za donošenje zakonskih okvira u oblasti ambalaže i ambalažnog otpada, u skladu sa entitetskim zakonima o upravljanju otpadom, zakonima EU i Direktivom 94/62/EU o ambalaži i ambalažnom otpadu. Više info na www.bihpak.ba

Posted in BiH