Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

BPS- ov antagonizam spram svega gradskog, zašto?

Općinsko vijeće Visoko već odavno liči na skup interesa beskorisnih ljudi, ljudi koji vijeće koriste za promociju vlastite sujete, odnosno za govornicom velike sale općine Visoko nadopunjuju onaj dio svoje mladosti koji su proveli kako potpuni anonimusi. U tom ambijentu teatra apsurda, slušamo, čitamo i gledamo “političare” koji se i sami vjerovatno u jednom trenutku pitaju šta ja radim ovdje kad uopte ne poznajem poslovnik o radu.

Prvi puta mi se učinilo kao opravdano, drugi puta slučajno, a treći put se upitah zašto ovaj BPS i njegova tri predstavnika uvijek, ali baš uvijek, kada je u pitanju neki problem vezano za grad imaju nešto reći, replicirati i uvijek protiv grada!? Novi su u vijeću, prvi puta participiraju u vlasti, potrebna im je samoreklama i opravdanje pred biračima koji su im dali povjerenje, uzimaju isprobani recept prigradskog dijela SDA vijećnika koji pljujući po svemu gradskom skupljaju poene za naredne izbore jer se pokazalo učinkovito…. ali vrijeme je da im konačno neko kaže da ima i nas koji živimo u Visokom!

Posljednji primjer koji me i potaknuo da napišem ovaj tekst je jedna diskusija između Halima Drviševića (BPS) i dr. Senada Karavdića (SDA), a radilo se o jednom amandamnu BPS-a na Prijedlog odluke o postupku za utvrđivanje naziva ulica, trgova, mostova, dijelova naseljenih mjesta i drugih objekata i javnih institucija. Suština priče je da je nedopustivo da jedan vijećnik nema pojma o tradiciji grada u kome je vijećnik i uz to nema pojma o radu vijeća. BPS je nezadovoljan i upućuje amandmane gdje traži da se odmah polovinom glasova usvajaju prijedlozi za izmjene imena ulica, trgova, mostova …. Njihova dva amandmana su dijelom i usvojena, ali oni nisu bili zadovoljni i opet su okupirali govornicu i samoreklamirali se na lokalnoj televiziji u tobože strašnom i najvažnijem problemu u opštini Visoko a to je da tačno pola ulice ili Mjesne zajednice može mijenjati ime neke ulice ili ustanove. Pametan čovjek zna da u praksi nema nigdje da se polovinom glasova to može tako izglasavati. Stoga je izuzetno neozbiljno od jedne partije da ima ovakav nastup u situaciji kada i nisu dobro informisani zašto neke ulice imaju neka imena i iz kojih razloga (jer su tražili popis istih).

Međutim sve ovo bi možda i bilo benigno da osim ovog momenta u kome predsjednik Komisije dr. Senad Karavdić na kurtoazan način ljubazno pokušava objašnjavati ispravnost donešene Odluke od strane Komisije nasuprot “jastrebskih” napada BPS-a, ali ako se prisjetimo da su predstavnici BPS bili oštro protiv prijedloga vijećnice Jasmine Zubić da se konačno sanira rukometno igralište na stadionu Luke uz objašnjenje kako na seoskim područjima nema dovoljno igrališta, ili recimo protivljenje rekonstrukciji gradskog vodovoda odnosno kolektora na način da imaju negativno mišljenje o kreditu od 2.800.000 namjenjene u te svrhe jer oni smatraju da je dovoljno 1.000.000KM ili ako se prisjetimo jedne od sjednica u kojoj vijećnici BPS-a predlažu da se ukine grant za gradsko obdanište onda se s pravom pitamo šta to BPS ima protiv grada i svega gradskog!?

Možda bi bilo u interesu stranke koja je napravila zapažen rezultat na prošlim izborima da malo preispitaju svoje stavove jer ima i 12.000 onih koji žive u gradu na čijoj teritoriji je smještena i zgrada u kojoj oni primaju dnevnice za svoj (ne)rad i antigradske stavove. Ja se nadam da se ovdje radi o principima i stavovima pojedinca i da ovo nije stav BPS-a, ukoliko je suprotno, onda je sasvim jasno da su oni na političkoj sceni Visokog samo desnica prigradske SDA. A kad smo kod Komisije za odlikovanja i njihove odluke na koju BPS ima dva amandmana, možda ne bi bilo loše da do naredne sjednice na adresu vijećnika BPS-a upute ovaj matematički zadatak i tako riješe problem glasanja u Mjesnim Zajednicama i Zborom građana:

Šta je tačno? …

1. 50=50

2. 50>50

3. 50<50

U rješavanju ovog zadatka mogu pomoći polaznici drugog i trećeg razreda osnovne škole, bilo koje sa područja opštine Visoko, sasvim je nevažno je li ona gradska ili seoska.